Det blir svårare för flyktingar att få asyl i Sverige när de tillfälliga uppehållstillstånden införs och det här är något Vänsterpartiets Kaj Johansson tror leder till att främst barnen råkar illa ut.
Han och partikamraterna skrev ett öppet brev till Sörmlands riksdagspolitiker i ett sista försök att förmå dem att rösta emot förslaget, men alltså förgäves.
Kaj Johansson är minst sagt besviken.
– Det är blandade känslor, stor sorg och bedrövelse över att så stor del av riksdagens ledamöter är beredda att ta de här stegen, bryta mot internationella konventioner, angripa asylrätten och splittra familjer.
Men mitt i all besvikelse upplever han även stridslysta.
– Jag känner mig mer beslutsam än någonsin att jobba för att organisera människor som står upp för mänskliga rättigheter och barnens rätt. Alla länder som ansluter sig till barnkonventionen ska i sina beslut sätta barnens intressen främst, men det är väldigt svårt att se hur det här rimmar med det.
I brevet stod bland annat följande;
"Lagen innebär att människor som flyr från krig bara får tillfälliga uppehållstillstånd, och de har därmed inte rätt till familjeåterförening. En pappa som flyr undan terrorn ska alltså inte kunna få hit sina barn. Tänk er själva, år efter år av oro för nära och kära. Och de som drabbas allra värst är just barnen."
Har du någon förståelse för att beslutet blev som det blev?
– Jag kan faktiskt inte förstå det, om det varit sådant tryck som det var under hösten kan jag ur deras perspektiv se att man känner att man måste göra någonting, men nu har inströmningen av nyanlända minskat till ett par hundra i veckan. Men även tidigare hade det inte varit skäl nog att kränka asylrätten, säger Kaj Johansson som anser att beslutet grundar sig på att politikerna går en främlingsfientlig opinion till mötes.
– Jag kommer intensifiera mitt arbete för integration och mänskliga rättigheter, för gemenskap och sammanhållning både inom det politiska arbetet och inom frivilligorganisationer. Jag ska försöka bidra till att fler organiserar sig och deltar i det arbetet. Jag tror att andra också kan ta det här som en anledning att gå från ord till handling. Nu får det vara nog.