Under juni var kommersen i kiosken på Orresta ö minst sagt svag.
– Inledningen på sommaren var alldeles för kall. Även om en del har varit här och badat så är det inte många som handlar när det är så kyligt. Men nu har det kommit igång, konstaterar Amanda Kummelstam -Thunberg samtidigt som hon slevar upp glass och strör över frikostigt med strössel.
På stranden är det fullt med folk som solar, äter matsäck, matar änder och badar. I det nya hopptornet är det stundtals trångt när många vill hoppa. Diskussionerna på sociala medier var hetsiga i våras när Flens kommun lät riva det gamla, fem meter höga hopptornet vid Orresta ö. Tornet var i dåligt skick och skaderisken ansågs allt för hög. Nu är det nya hopptornet på plats, bara tre meter högt och förankrat på en flotte utanför bryggorna, vilket gör att bara den som är simkunnig kan ta sig ut till tornet. Men det finns en och annan som saknar det gamla tornet.
– Det nya hopptornet är säkert bra för de mindre barnen. Men för oss som är äldre är det faktiskt farligare. Räcket är så lågt att det knappt räcker oss till höften. Eftersom det står på en flotte är det ganska vingligt och det är lätt gjort att man ramlar i när räcket är så lågt, säger Jesper Sörensen och Nicklas Ledberg.
Hopptornet på Orresta ö är nästan den enda nyheten på de kommunala badplatserna i år. Förra året fick Sparreholmsbadet nya bryggor, volleybollnät och hopptorn.
– I år har vi faktiskt fått en ny toalett och det var välbehövligt, säger Gunnel Porsander, Sparreholms Bygderåd. Den nya toaletten är handikappanpassad och tillgänglig även för den som är rullstolsburen.
Den som vill hålla koll på vattenkvaliteten vid de kommunala baden kan gå in på sajten www.badplatsen.se. Där redovisas kvaliteten på badvattnet på alla kommunala badplatser över hela landet.
– Vi gör provtagningar med jämna mellanrum och alla resultat rapporteras där. Hittills har badvattnet varit bra på alla de kommunala badplatserna, konstaterar Marie Berg, kultur- och fritidssekreterare på Flens kommun.