Kraftledningen som Vattenfall planerar att bygga mellan Hedenlunda och SSAB i Oxelösund är tänkt att bli en luftledning – något som fått många som bor i områdena där ledningen ska dras fram att protestera. Den vanligaste invändningen har varit att det är just en luftledning som planeras, och att Vattenfall direkt sagt nej till att gräva ner det hela.
Nu har Södermanlands hembygdsförbund sagt sitt. Även de är emot att en nedgrävd ledning avfärdades så tidigt i planeringen. I en skrivelse kräver de att en omfattande utredning måste göras för att se om det finns möjlighet att helt eller delvis lägga en markkabel och att ledningen ska grävas ner där det är möjligt. De kräver även att större hänsyn tas till folkhälsoperspektivet samt konsekvenserna av landskapets förändringar.
I skrivelsen står det bland annat att det finns en oro bland medlemmarna för elektromagnetisk strålning från en luftburen ledning, fastighetsvärde, produktionsbortfall och påverkan på landskapsbilden.
Jennie Fornedal är hembygdskonsulent vid Södermanlands hembygdsförbund.
– Det är främst våra föreningar i Kiladalen, Flen och Björkvik som bett oss agera. De anser att de svar som kommit från Vattenfall inte är riktigt tillfredsställande. Det finns en stor önskan att ledningen grävs ner, men det har aldrig riktigt utretts utan bara avskrivits från Vattenfalls sida, säger hon.
Hon poängterar att de själva inte är några fackpersoner inom området.
– Därför kan inte vi tala om att det går att gräva ner ledningen, men vi anser att man på riktigt ska utreda möjligheterna och vad en markledning skulle innebära.
Bakgrunden till kraftledningen mellan Hedenlunda och Oxelösund är den stora mängd el som SSAB behöver till sin planerade ljusbågsugn – en del i ståltillverkarens ambition att kunna göra fossilfritt stål. Men då krävs nya, rejäla kraftledningar – och det är bråttom om tidsplanen ska hållas.
Södermanlands hembygdsförbund poängterar att de inte är emot att kraftledningen byggs.
"Den innovativa teknik som SSAB framarbetat är verkligen lovvärd och ger många av oss hopp för framtiden. Det betyder dock inte att konsekvenserna av den planerade kabeln är oviktiga", skriver de.
Nyköpings kommun ska besluta hur de ställer sig till ledningen. I ett tjänstemannaförslag som politikerna ska ta ställning till föreslås att "det ökade elbehovet bör dock tillgodoses med en markledning".