– Vi har ganska få anmälningar skulle jag säga, vi har fått en känsla av att det gått ner. Vilket vi egentligen ser som oroande. Att våld inte anmäls. Detta är ett område där ansökningar om stöd inte behöver överenstämma med situationen i samhället, säger Elleonor Kjellström, enhetschef för utredningsenheten för barn och vuxna inom Flens kommun.
Att våld i nära relation inte anmäls kan bero på pandemin. Våldsoffer som numera blir "inlåsta" med sina förövare vågar eller kan inte slå larm lika lätt som förut.
– Det kan bero på rädsla, här har vi funderat på om det kan ha med pandemin att göra. Det är inget som vi vet med säkerhet, men det skulle kunna vara en förklaring, säger Kjellström.
Även hos Flens kvinnojour Malva har man noterat den oroväckande trenden.
– Vi har det oroväckande lugnt, det hade varit bra om det var så att våldet försvunnit. Men så är det inte, vi får inte tag på kvinnorna som är utsatta. Vi har sett att våldet ökat i takt med pandemin, säger Maria, som av säkerhetsskäl inte ställer upp med efternamn.
Maria berättar att det är enklare för kvinnor att ta kontakt med Malva, eftersom det inte är någon myndighet. Det blir en mindre tröskel att kliva över som våldsoffer.
– Vi behöver sprida till kvinnor att de kan vända sig till oss om de känner sig utsatta. Vi måste jobba hårdare för att nå ut. Tittar man på utvecklingen med våld i nära relation går det åt fel håll väldigt snabbt. Vi måste våga prata om det, berättar Maria.
I skolans värld råder det nu extra vaksamhet från lärarnas håll. Anledningen är den distansundervisning som eleverna har till följd av pandemin.
– Vi påminner lärarna varje vecka att det är extra viktigt att vara uppmärksam när det gäller elevernas välmående. Den viktigaste åtgärden är samtalet. Det bästa är att de känner att de kan lita på oss. Varje elev ska ha en vuxen som fungerar som en bas-person. Dit man kan vända sig till om något händer, säger Stenhammarskolans rektor, Axel Lagergren Jernselius.
Jernselius berättar att det inte endast behöver gå så långt som att någon blir utsatt för våld. Det psykiska välbefinnandet är minst lika viktigt.
– Det kan handla om att det är ovanligt mycket bråk hemma, vilket gör att en elev kan må dåligt. Där har vi en skyldighet att slå larm som skola, säger Jernselius.