Blandade reaktioner på snöröjningen i kommunen

Kommunen har fått ta emot både kritik och beröm för snöröjningen under vintern. En ort sticker ut när det handlar om synpunkter som invånare skickat in. "Vi får mest klagomål från Malmköping", säger Anna Dejerud, avdelningschef på kommunen.

Reaktionerna från invånarna i Flens kommun har varit blandade när det kommer till hur kommunen skött snöröjningen under vintern.

Reaktionerna från invånarna i Flens kommun har varit blandade när det kommer till hur kommunen skött snöröjningen under vintern.

Foto: Andreas Johansson

Flen2024-01-16 14:42

Snöröjningen har varit en het debatt i Flens kommun. Det har diskuterats flitigt på sociala medier där det är många som ger beröm för hur den fungerar i kommunen medan andra vädrat sitt missnöje. Många har också hört av sig till kommunen för att ge synpunkter och även där är det skiftande reaktioner.

– Det är blandat. Det är de som upplever att vi borde vara ute tidigare, att vi borde göra mer och att vi borde vara fler. Sedan finns det de som tycker att vi gör ett jättebra jobb, att vi är snabba och tidiga. Det är väldigt blandat, säger Anna Dejerud, avdelningschef för teknik och utemiljö på Flens kommun.

Det skiljer sig också från ort till ort i kommunen. En ort sticker ut mest när det handlar om kritik som kommunen fått motta, berättar Anna Dejerud.

– Vi har fått mycket beröm i Sparreholm, i Flen och i Hälleforsnäs. Vi får mest klagomål från Malmköping även fast det är en prioriterad ort och vi har en lastbil där. Det första den gör är att ta Fornebovägen eftersom det är på vägen, och sen tar den genomfarten i Malmköping ner till Uplandskubben. Det är det som är prioriterat i Malmköping.

Under det senaste snöfallet i söndags avvaktade kommunen med att först gå ut under tidig morgon för att ploga.

– Vi går inte ut under pågående snöfall om det inte har kommit mer än fem centimeter blötsnö och det ska fortsätta snöa. Ser vi, som det var i söndags, att det även skulle snöa i går (måndag) så ringer vi till våra snöröjare under söndagskvällen och förklarar att vi går ut klockan tre i morgon bitti. I söndags kväll hade det inte kommit så mycket snö här att det kom upp i den mängd för att börja snöröja, då kände vi att vi kunde vänta till att gå ut under morgonen, säger hon.

Hon berättar också att det vid snöfall är många faktorer som spelar in i hur snöröjningen ska hanteras. Hur mycket snö det kommer, hur blöt den är, hur länge det ska snöa och hur kallt det kommer bli, är alla parametrar som spelar in. 

– Eller om det kommer att slå om och börja regna om en timme. Då kanske vi inte ska gå ut utan då är det bättre att vänta med att gå ut och salta och sanda, säger hon och förklarar att Flens kommun har en särskild tjänst hos en meteorolog på SMHI. Där får de löpande uppdateringar om hur väderläget ser ut och kan även ringa om prognosen ser osäker ut.

Hur ser prioriteringsordningen ut?

– Det som prioriteras först är kollektivtrafikstråk eftersom det underlättar för många att ta sig fram, men också sträckor till kollektivtrafiken fram till järnvägsstationen. I en del kransorter så snöröjer vi gång- och cykelvägar fram till busshållplatser. Sen är det insatsvägar, vägarna från våra brandstationer fram till allmän väg eller till Trafikverkets vägar och sen kommer industrigator och efter det är det villagator.

Eftersom Flens kommun inte valt att tillämpa SKR:s rekommendation gällande att fastighetsägarna själva även bär ett ansvar för att röja snö framför bostaden innebär det mer jobb för kommunen.

– Det har inte Flens kommun valt att göra, jag vet inte heller om det är något som politiken tänker att de ska göra men det innebär att snöröjningen tar mycket längre tid och att den kostar mer pengar. Utifrån de resurser vi har så gör vi det vi kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!