Stationsalmarna har sågats ner

Så kom dagen D för de förr så ståtliga almarna vid stationen i Flen. Exakt hur gamla de blev är inte säkertställt – minst 100 år, kanske det dubbla? Vad som istället ska få pryda platsen återstår att se.

Bit för bit plockades trädet ner, tills bara stubbarna blev kvar.

Bit för bit plockades trädet ner, tills bara stubbarna blev kvar.

Foto: Matilda Lantz

Flen2022-01-19 14:16

De har länge stått och välkomnat vid Flens station, men nu är de gamla almarna ett minne blott. Efter att ha drabbats av almsjuka sågades de, och ytterligare ett intilliggande sjukt träd, ner på onsdagsmorgonen.

Trots trädens stora höjd gick det snabbt att såga ner dem. Kommunen tog hjälp av en entreprenör som med hjälp av kranbilar sågade ner träden bit för bit.

– Nu ska de flisas och säljas till värmeverken, berättar Fredric Arnoldsson, chef för gata och park vid tekniska kontoret på Flens kommun.

undefined
Fredric Arnoldsson, chef för gata och park i Flens kommun.

Efter avslutat arbete i Flen begav sig ekipaget vidare till Hälleforsnäs för att ta hand om en halvdöd ask som börjat luta oroväckande över ett hus vid Gjutmästarbacken. På samma plats föll ett annat träd och skadade huset innan det la sig över tre bilar förra våren.

Trädet som föll i maj stod på privat mark, det som togs ned på onsdagen på kommunens.

undefined
Bara stubbarna blev kvar.

På platsen där två av almarna stod i Flen tornar ett tredje kvar, men Arnoldsson är rädd att även den är inne på sista versen.

– Jag tror inte att den klarar sig länge den heller. Det sprider sig som corona det här, vi får nog ta ner den också framöver, säger han.

Vad som ska få pryda platsen där träden stod återstår att se. Arnoldsson hänvisar till ansvariga politiker som får fatta beslut om saken.

Spridningen av almsjuka sker dels via rotkontakt med smittade träd, dels via sporer som överförs av skalbaggearten almsplintborre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!