I förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan fackförbundet Brandmännens Riksförbund, BRF och arbetsgivarorganisationerna Pacta och Sveriges kommuner och landsting, SKL, står parterna långt ifrån varandra. Nu finns en påtaglig risk att facket sätter sina medlemmar i strejk och Sveriges 10 000 deltidsbrandmän påverkas.
Men i Flens kommun var ansvariga tidigt varsamma om den annalkande krisen och ansökte om dispens för den lokala räddningstjänsten som omfattar 30 deltidsbrandmän fördelat på stationerna i Flen och Malmköping.
– Vi sökte dispensen eftersom det skulle slå enormt hårt mot vår organisation och drabba tredje part, det vore omöjligt att lösa vårt uppdrag på ett annat sätt. Vi har också fört diskussioner med SKL om dispensansökan så den är okej, säger räddningstjänstchef i Flens kommun Kjell-Åke Källström.
Dispensen gäller tillsvidare och innefattar bland annat att arbetstiden för deltidsanställda om 168 timmar över en treveckorsperiod kan överskridas. Men även om strejken inte skulle märkas utåt medför den problem internt.
– Vi försöker att ligga på 168 timmar men för dem som jobbar på annan ort blir det i stort sett omöjligt. Dispensen gäller inte vid sjukskrivingar, vi får inte kalla in någon men däremot ringa in när larmet går och det kommer att bli extra kostnader, säger Kjell-Åke Källström.
Facket anser att deltidsbrandmän har halkat efter andra kommunanställda lönemässigt och vill justera detta med ett lönekrav på 15 procent fördelat på fyra år. Arbetsgivarsidan har kontrat med ett bud på 2,27 procent och ett ettårigt avtal och häri ligger en stor del av konfliktens kärna.
– Allting grundar sig i botten på att det ska vara så billigt som möjligt att driva räddningstjänst. Deltidsbrandmännen ligger efter lönemässigt och hela avtalet speglar hur det såg ut för 50 år sedan. Det gör det väldigt svårt för oss att få rätt ersättningar och utbildningar, vi får nästan utbilda oss gratis som det är nu, säger Johan Gagnert, ordförande i Brandmännens riksförbunds avdelning Malmköping/Flen.
Blir strejken av innebär det en blockad av all tjänstgöring och övningar utanför ordinarie beredskapsschema. En blockad införs också på materielvård förutom den som redan var planerad innan varslet.
– Tredje man kommer aldrig att bli drabbad, däremot blir det väldigt struligt i organisationen. Inget oplanerat kommer att kunna göras och materialvården kan bli lidande, säger Johan Gagnert.
Även om strejken inte påverkar räddningstjänsten i kommunen lika hårt tack vare dispensen sprider sig en osäkerhet i de egna leden.
– Kollegor och chefer undrar hur vi ska lösa det rent praktiskt och det blir en oro bland medlemmarna. Men bara att det pratas mycket om detta i organisationen gör att man redan vunnit mark, säger Johan Gagnert.