Parkering kan bli flerbostadshus – förslag granskas nu

En tur runt kvarteret Pokalen bjuder på modernistisk arkitektur, en av Flens äldsta byggnader och en allmän parkering där man vill bygga nya bostäder. I dag avslutas granskningen av den nya detaljplanen för området.

"Det är viktigt från kommunens sida att inte styra detaljplanen för mycket, för det är omöjligt att veta vad som händer på sikt", säger Lina Lindström, planarkitekt med ansvar för den strax avslutade nya granskningen av kvarteret Pokalen.

"Det är viktigt från kommunens sida att inte styra detaljplanen för mycket, för det är omöjligt att veta vad som händer på sikt", säger Lina Lindström, planarkitekt med ansvar för den strax avslutade nya granskningen av kvarteret Pokalen.

Foto: Matilda Lantz

Flen2021-06-14 19:33

2018 låg ett första planförslag på bordet men efter inkomna synpunkter har det sedan justerats. Nu är ett nytt förslag ute på granskning och senast tisdagen den 15 juni ska eventuella synpunkter ha kommit in till samhällsbyggnadsförvaltningen.

Planarkitekten Lina Lindström på Flens kommun ansvarar för arbetet med områdets nya detaljplanen som nu är ute på granskning. Beställaren är Flens bostad, som vill låta bygga nya hyresrättslägenheter på platsen.

– Det är en förtätning med bostäder i centrala Flen där kommunen samtidigt vill skydda kulturmiljön i kvarteret, säger Lindström.

undefined
Lina Lindström tycker att arbetet med Pokalen är ett roligt projekt och hoppas att det ska ge en ökad stadskänsla i området.

Kvarteret ligger bara ett stenkast från kommunhuset. Närmast det ligger den modernistiska byggnaden på Prins Wilhelmstorg 3 som har ett tydligt arkitektoniskt släktskap med kommunhuset.

Bakom ligger den äldre byggnaden från omkring 1910 som i folkmun kallas Gerhardssons pensionat, samt en allmän parkering som nu föreslås bytas ut mot flerbostadshus.

– Det finns ett behov av att hitta lägen för nya bostäder generellt och det är samhällsekonomiskt fördelaktigt att bygga där det finns befintlig infrastruktur, att man hittar de här lucktomterna. Det finns bättre användning för den här tomten än hur den används i dag.

undefined
I beskrivningen av området lyfter man bland annat fram de tidstypiska indragna balkongerna, pelargången och det kantiga formspråket på Prins Wilhelmstorg 3.

Det gamla pensionatet anses, precis som den modernistiska byggnaden, ha ett högt kulturvärde. Fram till januari 2019 var huset privatägt men i dag ägs det av det kommunala bostadsbolaget, Flens bostad.

– Här finns dels den här äldre bebyggelsen och dels den modernistiska mer storskaliga byggnaden, konstaterar Lina Lindström, när hon visar runt i kvarteret.

I den nya detaljplanen ställs krav på att "samspela med omkringliggande bebyggelse och bör ha en omsorgsfull arkitektonisk utformning". Men hur gör man det när de äldre byggnaderna är så olika varandra?

undefined
"Skylten på byggnaden har ett historiskt värde i sig, sedan är det material, utformning och färger som är viktiga att bibehålla", säger planarkitekten Lina Lindström.

– Det är en stor utmaning och en bedömningsfråga senare i processen. Men vi har lagt den här utformningsbestämmelsen för att säkerställa att det finns en omtanke i utformningen, säger Lina Lindström.

Hon framhåller att utformningen som helhet inte bara handlar om en viss byggnadstyp eller arkitektonisk stil, utan även om saker som materialval, färger, skala och detaljer.

– Så med en genomtänkt gestaltning bör det absolut vara möjligt att hitta en utformning som kan samspela fint med omkringliggande bebyggelse.

Planen är att låta bygga flerbostadshus i en eller flera huskroppar, tre eller fyra våningar högt. Därmed blir de inte högre än de intilliggande högsta husen.

undefined
Det gamla pensionatet byggdes omkring 1910 i ett tidstypiskt utförande. Den aktuella planbeskrivningen lyfter fram dess spritputsade fasader, fönster med kors- och tvärpostindelning, brutet mansardtak täckt med plåt samt små burspråk placerade på byggnadens hörn.

En förändring sedan det tidigare förslaget, är att man har utökat området för nätstationen och den tekniska anläggningen i mitten av kvarteret.

– Nätägaren hade synpunkter på att området för nätstationen inte uppfyllde rådande säkerhetskrav. Eftersom den är belägen mitt i kvarteret blir det lite krångligt, det blir lite av ett pussel. Men man får göra det bästa av situationen och nu verkar det som att alla parter är nöjda, säger planarkitekten.

Lina Lindströms förhoppning är att den nya detaljplanens ska antas under hösten. Därefter tar bygglovsprocessen vid.

– Rent teoretiskt skulle man i så fall kunna börja bygga under nästa år. Men det hänger också på när exploatören vill sätta igång processen. Här är det det kommunala bostadsbolaget som äger, har beställt detaljplanen och ska bygga.

Vad händer nu?

Perioden för granskning avslutas den 15 juni, senast då ska skriftliga synpunkter ha inkommit till samhällsbyggnadsförvaltningen.

Enligt tidsplanen ska detaljplanen kunna antas av kommunstyrelsen i oktober i år och efter att den har vunnit laga kraft kan bygglovsprocessen börja.

Genomförandetiden är fem år från den dagen beslutet om att anta detaljplanen vinner laga kraft.

Källa: Planbeskrivningen för Detaljplanen.

Karta: PRINS WILHELMS TORG 3A
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!