Händelsen utspelade sig i slutet av maj i år. En ung kvinna under 18 år våldtogs på det kommunala stödboende hon, vid den aktuella tidpunkten, bodde på.
I oktober dömdes en man i 20-årsåldern mot sitt nekande till tre års fängelse för våldtäkt.
Stödboendet stängdes kort efter händelsen tillfälligt, men senare även permanent.
Tidningen har tidigare berättat om att det framkommit brister kring boendet gällande skriftliga rutiner, dokumentation och att verksamheten präglats av en osund tystnadskultur. Nu framkommer nya uppgifter efter att tidningen tagit del av den Lex Sarah-utredning som gjordes.
I utredningen riktas skarp kritik mot personalen som jobbade den kvällen. När våldtäkten ägde rum fanns ingen av de tre medarbetare som var i tjänst på plats på boendet. Istället hade de åkt iväg för att äta mat på en grill – alla tre samtidigt.
"Ingen av de tre medarbetarna gör en Individuell riskbedömning av om det vid detta tillfälle är lämpligt att alla tre åker iväg samtidigt och lämnar ungdomarna ensamma", går att läsa i utredningen.
Maria Rosenqvist är avdelningschef Barn, unga och vuxna på Socialförvaltningen i Flen.
– Vi ser väldigt allvarligt på det som hänt. Våldtäkt är alltid fruktansvärt oavsett var det sker men det är klart att det känns extra i hjärtat när det sker i våra egna verksamheter, säger hon.
Att det inte fanns någon personal på boendet, att alla tre åkte iväg och åt samtidigt, hur ser du på det?
– Det var inte lämpligt. Jag kan förstå att man läser det här och drar egna slutsatser, men vi har lagar och regler att följa. Det finns en anställningstrygghet som gör att vi har svårt att säga "du får inte jobba med det här". Hade jag eller ansvarig chef varit där hade vi inte gjort samma bedömning. Personalen får ju kritik i utredningen och jobbar heller inte längre kvar hos oss.
Har de fått sparken?
– Jag kan inte uttala mig i specifika personalärenden, men de jobbar inte kvar i kommunen. Sen får du läsa mellan raderna, säger hon.
Vidare i utredningen går att läsa att en i personalen sett två unga män, den ena den nu dömde mannen i 20-årsåldern, stå och röka på boendets rökruta tidigare samma dag. Personalen uppger att de känt igen männen och vetat om att de vistats i och runt boendet under två veckors tid tillsammans med den unga kvinnan och en kompis till henne.
Trots det har personalen inte tagit kontakt med, hälsat på eller tagit reda på de två unga männens namn, något som också kritiseras i utredningen.
Hade våldtäkten kunnat förhindras om det funnits personal på boendet?
– Det skulle bara bli mer eller mindre kvalificerade gissningar från min sida. Tyvärr kan ju en våldtäkt ske var som helst. Men vi kan väl ändå tänka att det funnits en större trygghet om det funnit personal på plats.
Men det är inte bara personalen som kritiseras. Man menar också att det funnits brister i ledarskap som inte lyckats ge personalen rätt kunskaper trots flertalet utbildningar och handledning.
– Jag vet att enhetschefen har jobbat mycket med gruppen men det man har gjort har inte fått effekt. Jag tycker inte att man har brustit från ledningens håll.
Är det här ett misslyckande från kommunens sida?
– Det är en svår fråga. Vi ser som sagt väldigt allvarligt på det som hänt men kommunen är också en stor arbetsgivare. Personal byts ut, men vår uppgift är att se till hur vi håller den röda tråden, där måste vi jobba mer. Det är en utmaning även om man gör allt man kan och lite till.