Munter allt annat än munter kring de 17 miljonerna

Skolan i Flen saknar 17 miljoner, kommunen behöver spara och lägger därför ner en förskola och avvecklar gymnasieprogram. Men ordföranden i barn- utbildnings och kulturnämnden, Peter Munter (S), menar att det inte finns några andra alternativ. "Det är lokalyta eller personal", säger han.

Peter Munter, ordförande i Barn-, utbildnings- och kulturnämnden i Flen är rädd för att de 17 miljonerna som behövs inte kommer att godkännas av Kommunfullmäktige.

Peter Munter, ordförande i Barn-, utbildnings- och kulturnämnden i Flen är rädd för att de 17 miljonerna som behövs inte kommer att godkännas av Kommunfullmäktige.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Flen2024-03-21 14:30

Under tisdagen sa BUK-nämndens andra vice ordförande, Moderaternas Katarina Lagerstedt, att hon inte kunde ställa sig bakom beslutet som innebär att kommunen lägger ner Brogetorp förskola och avvecklar två program på Prins Wilhelmsgymnasiet

Hon ställde sig också väldigt tveksam till att kommunfullmäktige kommer skjuta till de extra 17 miljonerna som krävs för att behålla elevpengen och slippa säga upp personal.

Nu får hon svar av ordföranden, Peter Munter.

– Moderaterna har fastnat i att vi förbyggt oss, säger han och fortsätter:

– Vi har ju suttit i möten under hela den här perioden tillsammans, och ändå så reserverar man sig mot beslutet. Jag tycker det är lite konstigt när alla partier är överens om att rädda landsortsskolorna.

Varför måste ni göra det här?

– Vi måste ställa om för att klara elevpengen. Det är antingen det eller börja skära ner på personal, säger han.

Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Vi har sedan förra mötet i januari suttit i möten varje vecka med tjänstemän och externa aktörer för att titta på hur vi ska komma fram till rätt beslut. Inget parti vill lägga ner Bettna skola och alla partier är överens om att värna om landsortsskolorna. Men kostnaden för att ha kvar dem ska inte nämnden stå för, det måste kommunfullmäktige göra, säger Munter.

Munter ger också sin syn på beslutet att lägga ner de två nationella programmen, det samhällsvetenskapliga och det naturvetenskapliga, på Prins Wilhemsgymnasiet.

– Utbildningarna kostar oss lika mycket här som det gör om eleverna går i Eskilstuna eller Katrineholm. Det är så få elever det handlar om, så det blir för dyrt. Vi undviker ett underskott på tre miljoner genom att göra det här, säger han.

Men då tvingas eleverna pendla?

– Ja, tyvärr blir det så. Men det är redan 60 procent av eleverna som gör det ändå. 

De 17 miljonerna som ni vill ha, var ska pengarna komma ifrån?

– Det måste vi gemensamt diskutera, omfördela mellan verksamheterna och ha konstruktiva samtal.

Katarina Lagerstedt (M) tror inte att de pengarna finns, vad tror du?

– Det kan bli svårt för 2024.

Då kommer ni behöva göra er av med personal?

– Ja, det är tråkigt. Men vi lever ju i den här världen med det minskade elevunderlaget. Vi måste tänka framåt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!