Polisen på tårna inför höstens viltolyckor

"Nu är det höst och snart drar jakten igång. Djuren kommer vara mer oroliga i skogen". Det vill kommunpolis Johnny Onbiner påminna om. Dessutom finns några viktiga saker att tänka på om olyckan är framme – annars kan det få rättsliga konsekvenser.

Johnny Onbiner är kommunpolis i Flen, Katrineholm och Vingåker. Han berättar att man kan hämta gratis utmärkningsband, att markera upp viltolyckor med, på polisstationer.

Johnny Onbiner är kommunpolis i Flen, Katrineholm och Vingåker. Han berättar att man kan hämta gratis utmärkningsband, att markera upp viltolyckor med, på polisstationer.

Foto: Stina Järperud

Flen2021-10-04 15:43

Tittar man på statistiken för de senaste årens viltolyckor i kommunen ser det vid första anblick ut som en mycket positiv utveckling. Förra året skedde bara 359 stycken, vilket var en minskning med 81 jämfört med året innan. Men de ljusnande siffrorna är troligen en parentes och har en extraordinär förklaring, enligt polisen: pandemin.

– Det har helt enkelt varit färre personer ute i trafiken, konstaterar Johnny Onbiner, kommunpolis för Katrineholm, Flen och Vingåker.

– Men det är så klart omöjligt att veta säkert vad som är förklaringen.

undefined
"Grundregeln är att ringa 112 och berätta att du har kört på ett vilt, då har du aldrig gjort fel", säger Onbiner.

Nu när samhället har börjat öppna igen och många är tillbaka på jobbet – och kanske inom kort åker på längre lovsresor och liknande – är polisen på tårna.

– Nu när man kommer in i den här mörka perioden är det viktigt att man ser till att belysningen på bilen är schysst, att fönsterrutan inte har några sprickor som stör och att torkarbladen är schyssta nu när det kommer regna mer. Just den här tiden är det extra viktigt att man är extra försiktig, av flera anledningar, säger Onbiner.

Om olyckan ändå är framme är det viktigt att man som bilförare känner till sina juridiska skyldigheter. Kör man på vissa typer av vilda djur, bland annat älg, rådjur, hjort och vildsvin är man skyldig att anmäla det till polisen. Annars klassas det som en smitningsolycka och man kan man komma att åtalas för jaktbrott. Just nu är ett sådant fall aktuellt i Nyköpings tingsrätt, sedan en man i 35-årsåldern enligt åtalet körde på ett rådjur och dröjde omkring tio timmar att kontakta polisen.

undefined
Man är skyldig att anmäla olyckor med älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår.

– Grundregeln är att ringa 112 och berätta att du har kört på ett vilt, då har du aldrig gjort fel, säger Onbiner.

När det gäller olyckor med katter, något som händer med jämna mellanrum, är man inte skyldig att anmäla händelsen enligt samma lag. Däremot klassas ett husdjur som en egendom och Onbiner framhåller att man ska försöka höra av sig till ägaren.

– En olycka kan förstås hända, vare sig det är en katt eller vilt och då tycker jag att man ska göra så gott man kan. Är det en katt så räcker det att man ringer 11414 och berättar.

Kommer ett sådant larm in så åker polisen ut och försöker identifiera djuret för att sedan kunna söka reda på ägaren.

Trafikolyckor i Flen

Viltolyckor

2016: 413

2017: 408

2018: 399

2019: 440

2020: 359

Annan trafikolycka

2016: 79

2017: 98

2018: 78

2019: 81

2020: 71

Olyckor med personskada

2016: 60

2017: 52

2018: 37

2019: 42

2020: 25

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!