Under ett par veckor i augusti och september inträffade tre allvarliga olyckor med cyklister och bilar inblandade i Katrineholm. I samtliga fall beskrivs händelseförloppet som att cyklisten dykt upp hastigt och att bilisten inte hunnit stanna. Samtidigt har polisen tvingats sätta upp särskilda skyltar i Flen för att få bukt på regelvidrigt cyklande i centrum.
– Vi har fått in en del klagomål gällande cyklisters beteende, framför allt att folk cyklar på trottoarer utan att bry sig om de gående. Bland annat på Södra Kungsgatan vid blomsteraffären, säger Stig-Ove Uddin, kommunpolis i Flen.
Stig-Ove Uddin har tillsammans med representanter från Flens kommun varit på plats vid Södra Kungsgatan där problemet med cyklister på trottoaren har varit återkommande. För att få bukt på problemet har särskilda förbudsskyltar placerats på trottoaren.
Nu tar polisen krafttag för att få cyklandet i regionen Katrineholm/Flen/Vingåker säkrare, på två sätt. Dels genom information och förebyggande arbete, dels genom att fokusera särskilt på cyklister under den pågående veckan. I måndags fanns polisen på plats i Flen för att prata med folk om cykelregler, utrustning och beteende.
– När det gäller hjälm är det upp till föräldrarna att se till att barnen har hjälm. Vi kommer att skriva hem till föräldrar vars barn inte har hjälm, säger Stig-Ove Uddin.
Det finns många missuppfattningar om hur cyklister ska och få bete sig i trafiken. Många tror att cyklister får cykla på trottoaren och mot enkelriktat, men det är brott som båda ger 500 kronor i böter. Finns cykelbana ska den användas, annars ska cyklarna vara på vägbanan, inte på trottoaren. Stopplikten gäller också cyklister och att inte stanna vid skylten kan kosta 1 000 kronor i böter.
– Ett annat vanligt felbeteende är att skjutsa på cykel. Det är bara tillåtet för förare över 15 år att skjutsa barn som är under 10 år, säger Robert Åkerström, inspektör vid Katrineholmspolisen.
För några veckor sedan inträffade en olycka i Flen där två vuxna män, som färdades på samma cykel, var inblandade. De cyklande männen krockade med en bil som felaktigt svängde in på en cykelväg och mannen som satt på pakethållaren slog medvetslös av den flygtur han bjöds på i samband med kollisionen.
Mannen som slogs medvetslös saknade cykelhjälm. Att använda hjälm och ha en cykel med rätt utrustning är viktig.
– Största problemet med utrustning är som jag ser det är att man inte har belysning och reflexer, säger Robert Åkerström.
Kunskapen om hur man ska cykla har försämrats bland allmänheten anser Robert Åkerström och får medhåll av kollegan Oscar Nissfolk.
– Förr hade polisen cykelundervisning i skolorna, för mellanstadielever. Det kanske är ett ämne där vi skulle se om vi kan bli mer aktiva igen, säger Robert Åkerström.
Stig-Ove Uddin menar att ett stort problem är att personer som väl känner till trafikreglerna beter sig annorlunda när de sätter sig på en cykel.
– Det är inte bara unga utan även vuxna. De kan ha körkort och vet i grunden reglerna, men när de gränslar en cykel tappar de allt och tror att de kan bete sig hur som helst, säger Stig-Ove Uddin.
Även vecka 46 kommer polisen att uppmärksamma cyklandet i Flen. Då genomförs nämligen polisens nationella cykelvecka vilken även kommer att märkas i Flen enligt Stig-Ove Uddin.