Polisens Flensfokus 2021: A-traktorer

Varje år skriver Flens kommun och polisen tillsammas på ett medborgarlöfte. Nytt för i år är att minska störningar från motorfordon.

Johnny Onbinder, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker ser positivt på det nya medborgarlöftet i Flen.

Johnny Onbinder, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker ser positivt på det nya medborgarlöftet i Flen.

Foto: Stina Järperud

Flen2021-02-08 20:12

Anledningen till det är de stora samlingar av a-traktorer som den senaste tiden besökt kommunen.

– Jag tycker det är bra att vi har ett medborgarlöfte varje år. Löftet utformas genom analyser av vilka problem eller utmaningar som kommunen behöver tampas med, säger kommunchef Håkan Bergsten.

Medborgarlöftet har redan börjat efterlevas. En dialog mellan motorintresserade ungdomar har öppnats. 

– I analysen man gjort för föregående år är det en av faktorerna som kommit fram, att medborgarna tycker att det är lite obehagligt när ett helt gäng kommer till Flen för att köra sina bilar, säger Håkan Bergsten.

Han fortsätter: 

– Det är inte så att vi kommer förbjuda ungdomarna från att köra sina bilar här. Vi måste bara hitta sätt att erbjuda bra alternativ, säger Bergsten. 

Kommunpolis Johnny Onbiner, kommunpolis i Flen, ser positivt på det nya löftet. 

– Det vi tidigare har arbetat med är problemet med narkotika bland unga och otrygghet. Nytt för i år är hur vi ska minska störningen från motorfordon. Alltså ungdomar som åker a-traktorer i Flen. 

Han fortsätter:

– Vi vet också att det är något som kommer fortsätta. Därför måste vi ha en handlingsplan över hur vi ska hantera problem i framtiden.

Syftet med medborgarlöftet är att allmänheten ska känna sig lyssnad på. Under 2020 har polisen larmats till områden där öppen narkotikahandel sker.

– Under förra året blev vi kontaktade gällande öppen narkotikahandel i vissa områden i Flen. Det måste vi ha koll på. Den vanligaste drogen är cannabis och det förekommer oftast bland unga.

Under 2021 kommer polisen att bege sig ut till kransorterna för att göra hastighetskontroller.

– Människor ska känna sig trygga, oavsett i vilken ort det bor. Vi har noterat en ökning av klagomål på fortkörning i kransorterna. Därför kommer vi göra fler insatser där, säger Onbiner. 

Stöket har flyttat på sig som en konsekvens av pandemins restriktioner.

– Under 2020 har vi sett ett samband med att gymnasiet varit stängt och att det blivit oroligt på andra platser. Vi kommer därför använda oss av cykelpatrullering i en del områden, det kommer öka vår kapacitet. 

Polisen kommer använda sig av "hotspotpatrullering", det vill säga att de fokuserar på vissa områden under specifika årstider.

– Vissa problem är säsongsbundna. Man kan säga att vi också är säsongsbundna och att vi flyttar på oss beroende på vilka områden brott begås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!