Polisvolontärer snart verklighet i Flen

Som polisvolontär kan du bidra till att skapa ett tryggare samhälle. I morgon torsdag bjuder kommunpolisen i Flen in till informationsträff.

Flen2015-03-04 09:00

I flera närliggande orter har satsningen på polisvolontärer fallit väl ut. I Katrineholm finns en grupp om 18 frivilliga som bistår Polisen med olika uppgifter.

– Vi kan använda volontärerna till en hel del saker som vi inte hinner med annars och det hjälper oss jättemycket, säger Mikael Nord, en av två kommunpoliser i Flen.

Tillsammans med kollegan Stig-Ove Uddin ser han många fördelar med projektet och hur volontärerna bildar en fin gemenskap.

– I Katrineholm är de i varierande åldrar, jag tror att den yngsta är 19 och den äldsta 62 och de har roligt ihop, säger Mikael Nord.

Polisvolontärer ska fungera som ett komplement till Polisens grundläggande uppdrag, att minska brottsligheten och öka tryggheten. För att bli volontär ska du ha fyllt 18 år, ha demokratiska värderingar och tror på alla människors lika värde.

Arbetsuppgifterna pendlar mellan att informera medborgarna om exempelvis grannsamverkan, ha kontakt med brottsoffer och vittnen eller stöta Polisen vid olika typer av evenemang.

– Det kan också vara en otrygg plats där de visar närvaro och inte bara på kvällar och nätter. Ibland har vi haft väskryckningar mitt på dagen och bara att volontärerna finns där skapar trygghet, säger Stig-Ove Uddin.

Ytterligare exempel är att finnas utanför systembolaget vid högtider då det av tradition konsumeras mer alkohol och informera om langning och om faran med att köra onykter.

– Företrädare från systembolaget har vittnat om att det har en direkt effekt på att langarna och storhandlarna, säger Stig-Ove Uddin.

De både kommunpoliserna understryker att volontärerna inte har några polisiära befogenheter och att arbetet är ideellt.

– Vi har en informationsträff på torsdag och alla intresserade är välkomna. Men det betyder inte att man är uttagen, sen håller vi intervjuer och gör en slagning i våra register, säger Mikael Nord.

De uttagna får sedan en kortare utbildning i konflikshantering och lag och rätt.

Processen med att ta fram gruppen polisvolontärer väntas pågå under våren och vara klar lagom till att studenterna springer ut i juni.

– Volontärerna får man ett sms inför ett uppdrag och anmäler om de kan delta. Beroende på hur de jobbar eller studerar kan inte alla vara med alltid men vi följer upp om de tackar nej många gånger och frågar om de verkligen vill vara med i det här, säger Mikael Nord.

När de frivilliga är ute på uppdragen som varar mellan tre och fyra timmar har de alltid en kontaktpolis i närheten och de kommer att röra sig på flera olika orter runt om i kommunen.

– Det är sagt från ledningen att detta ska införas i hela Sverige och vi hoppas att det ska verka förebyggande och att många i Flen är intresserade, säger Mikael Nord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!