Politik till höger och vänster när elever röstade

I veckan kunde man mötas av högljudda, intensiva politiska samtal – och prasslandet av valsedlar – när eleverna på Prins Wilhelmgymnasiet fick lägga sin röst i skolvalet. För de äldre eleverna gav det en försmak inför den stundande, riktiga valdagen.

Till vänster, Mohammad Samih Hammami, 19, och till höger, Islam Al Mousa, 18. Båda går språkintroduktion, IM, och agerar som röstmottagare i skolvalet.

Till vänster, Mohammad Samih Hammami, 19, och till höger, Islam Al Mousa, 18. Båda går språkintroduktion, IM, och agerar som röstmottagare i skolvalet.

Foto: Jens Worning

Flen2022-09-09 16:08

Under tisdagsförmiddagen möttes gymnasieeleverna av representanter från samtliga partier, med undantag från Sverigedemokraterna, för att mingla, ställa frågor och lära sig orientera i det politiska landskapet. Förberett sig inför denna dag, har de dock gjort sedan flera veckor tillbaka, berättar samhällsläraren Joakim Söderlund.

undefined
Joakim Sjölund är samhällslärare på Prins Wilhelmgymnasiet. Den senaste tiden har politik varit ett vanligt förekommande inslag på lektionerna.

Under lektionstid har eleverna gått igenom olika politiska grundideologier, partiernas viktigaste frågor, samt pratat om demokrati och hur val går till. Men läraren ser också att det kan bli lite förvirrat när de olika politiska representanterna inte pratar utifrån sin ideologi utan i stället diskuterar sakfrågor där alla partier säger i princip samma saker.

undefined
Nagam Alhlou, 18, har uppehållstillstånd och får inte rösta i riksdagsvalet, men säger att känns bra ändå. Nästa år kommer hon kunna rösta i kommunvalet eftersom hon då bott tre år i Sverige. På väggen bakom henne är enkät hon gjort med politiska frågor. Bland annat en fråga huruvida man ska återkalla medborgarskap vid grova brott.

– Allting rörs till igen. De ideologiska kärnorna reflekteras inte i det som sägs i dag. Alla säger samma saker. Till exempel hörde jag Miljöpartiet säga, att man vill hårdare straff för sexualbrottslingar, men är det något parti som ställer sig emot det? frågar sig Joakim Söderlund.

undefined
Under tisdagen var partier från samtliga partier, utom Sverigedemokraterna som hade tackat nej, på plats för att prata politik med gymnasieeleverna.

Under eftermiddagen fick eleverna chansen att rösta i ett skolval, precis så som det går till på riktigt. 

"Bara en person i taget bakom röstskynket, tänk på demokratin", ropar en lärare när nyfikenheten hos en elev tagit över, gällande vad en kompis ska rösta på. Han kommer snabbt på sitt misstag, och backar tillbaka. 

undefined
Till vänster, Mohammad Samih Hammami, 19, och till höger, Islam Al Mousa, 18. Båda går språkintroduktion, IM, och agerar som röstmottagare i skolvalet.

Under skolvalet var det eleverna Mohammad Samih Hammami, 19, och Islam Al Mousa, 18, som hade fått uppdraget som röstmottagare, och övervakade så allt gick rätt till när eleverna lade sina röster.

– Det har gått jättebra idag, men jag har inte tid prata nu, säger Islam Al Moussa, som har fullt upp med att ta emot röster och lägga i urnan.

undefined
Björn Johannessen, 19, och William Lundberg Lindström, 18, berättar att vuxna försökt påverka vilka de ska rösta på under sin uppväxt.

Björn Johannessen, 19, och William Lundberg Lindström, 18, är två av skolans förstagångsväljare i söndagens riktiga val. De berättar båda två att folk har försökt påverka deras val genom åren.

– Flera vuxna har kunnat säga till en, "rösta på det här", säger Björn Johannessen och kompisen William Lundberg Lindström tillägger:

– Jag fick höra att om jag röstar på fel parti är jag "disowned", säger han och skrattar.

Men efter att ha pratat politik i skolan, säger de att de fått chans att utveckla sin egen politiska uppfattning, och att ett större engagemang för olika sakfrågor har växt fram.

undefined
Fatima Hassani, 21, står och väger mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet när det gäller hur hon ska lägga sin röst på söndag. Invandring och skattefrågor tycker hon är extra viktiga.
undefined
Hilda Andersson, 20, säger att hon kommer att lägga sin röst på ett mittenparti på söndag, antingen Centerpartiet eller Liberalerna. Hennes viktigaste frågor rör djur och natur, men även HBTQ-frågor.

– Det som intresserar mig är el-frågan, och att man stängde ner kärnkraftverken. Sedan praktiserar jag inom äldreomsorgen, och ser att det är knappt om personal, stressigt och kollegor som har ont i ryggen. Jag lutar mest åt höger politiskt, men mycket av det som vänstern säger är också vettigt, säger Björn Johanessen.

undefined
Safa Alshebly, 18, poserar bredvid bild på Nooshi Dadgostar (V). Safa blev medlem i Vänsterpartiet under sommaren.

För Safa Alshebly, 18 år, råder det ingen tvekan om vilket parti hon kommer att rösta på. Denna sommar gick hon med i Vänsterpartiet, efter att ha diskuterat politik med en vän som är med i partiet. Den viktigaste frågan för henne är invandringsfrågan, eftersom hon själv kom till Sverige som flykting, berättar hon.

– Innan jag gick med i politiken så brydde jag mig inte så mycket om politik, jag visste ingenting. Men nu vet jag hur politiken påverkar vårt liv i samhället. Och hur våra skattepengar ska fördelas till exempel, säger hon och tillägger:

– Men alla ska så klart rösta på det som man känner sig trygg med.

Resultatet i skolvalet

Socialdemokraterna: 36 procent
Vänsterpartiet: 17 procent
Kristdemokraterna: 12 procent
Moderaterna: 11 procent
Centerpartiet: 10 procent
Miljöpartiet: 7 procent
Sverigedemokraterna: 3 procent
Liberalerna: 1 procent
Blankröster: 2,5 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!