V och MP i Flen: "Alla människor har rätt till vård"

Anmälningsplikten bör inte införas inom kommunal verksamhet. Det anser Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Flen som tillsammans lämnat in ett nämndinitiativ. "Välfärdsanställdas uppgift är att ge personer utbildning, vård, omsorg och socialt stöd utifrån behov", säger Anton Ragnarsson (V).

Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Flen står inte bakom Tidöpartiernas förslag att inför anmälningsplikt. "Välfärdsanställdas uppgift är att ge personer utbildning, vård, omsorg och socialt stöd utifrån behov", säger Anton Ragnarsson (V).

Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Flen står inte bakom Tidöpartiernas förslag att inför anmälningsplikt. "Välfärdsanställdas uppgift är att ge personer utbildning, vård, omsorg och socialt stöd utifrån behov", säger Anton Ragnarsson (V).

Foto: Jens Worning / TT

Flen2023-09-22 14:02

Anmälningsplikten är en av punkterna i Tidöavtalet som tecknats mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Det handlar om att anställda inom offentlig sektor ska vara skyldiga att anmäla papperslösa de kommer i kontakt med till Migrationsverket och polisen.

Men det är inte alla som tycker det är ett bra förslag.

Under det senaste sammanträdet i kommunstyrelsen, som ägde rum förra veckan, lämnade Vänsterpartiet och Miljöpartiet in ett nämndinitiativ där de vänder sig emot det hela.

– Välfärdsanställdas uppgift är att ge personer utbildning, vård, omsorg och socialt stöd utifrån behov. Enligt exempelvis barnkonventionen har alla barn rätt till utbildning, lek och en meningsfull fritid. Alla människor har rätt till vård som inte kan anstå, oavsett legal status och rätt till nödbistånd från socialtjänsten, säger Anton Ragnarsson (V) och fortsätter:

– Det finns stora risker för liv och hälsa med anmälningsplikt inom välfärden. De människor som lever som papperslösa i Sverige kommer på grund av rädsla att avstå från att söka nödvändig vård, nödbistånd från socialtjänsten eller till och med pedagogisk verksamhet för barn. Det finns till exempel särskilda farhågor kring våldsutsatthet för kvinnor där socialtjänsten kan göra viktiga insatser.

Även i andra kommuner och regioner i Sverige riktas det missnöje mot anmälningsplikten. I Region Stockholm anser S, C, MP och V att anmälningsplikten bör undantas för alla professioner inom regionen.

– Kommunstyrelsen bör, precis som ett flertal kommun- och regionstyrelser gjort, tillskriva regeringen om vikten av att inte införa anmälningsplikt i kommunal verksamhet. Även om det finns en skrivning i Tidöavtalet om att anmälningsplikt skulle kunna strida om ömmande värden, till exempel i sjukvården, finns det ingen som helst garanti för att förskola, skola eller socialtjänst kommer att omfattas av dessa.

Förslaget kommer tas upp under kommunstyrelsens arbetsutskott den 6 november. I slutet av november kommer beslut fattas i frågan.

– Vi hoppas och tror att fler väljer att ställa sig bakom. I flera kommuner har liknande förslag inkommit, där även S, C och L ställt sig bakom. På vissa håll har även M, KD och SD valt att ställa sig bakom. Så borde kunna ske även i Flen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!