Med skyltar, banderoller och barnens egentillverkade hälsningar ville de skicka en sista hälsning till kommunstyrelsens politiker, som under dagen ska fatta beslut gällande skolans framtid. Om tjänstemännens förslag om nedläggning röstas igenom ska det senare upp även i fullmäktige.
– Det här är katastrof, säger Ida Olsson, 34.
Hon är på plats tillsammans med maken Jimmy Olsson, 34, och deras tre barn.
– Om skolan läggs ner kan vi tvingas flytta, konstaterar han.
– Vi vill inte ha barnen på skolan i Flen.
Nedläggningshotet har hängt över dem många år och Ida beskriver det som psykiskt påfrestande att inte kunna planera framåt.
– Vi trivs så bra i Mellösa men vet att vi kan bli tvungna att riva upp.
Liberalernas Stefan Sandberg, Centerpartiets Björn Carlsson samt Cecilia Friis (MP) dök alla tre upp och fick ta emot varsin bunt handritade hjärtan med små budskap på.
– Det här känns väldigt, väldigt bra. Det här är viktigt. Ett sånt här engagemang kan man inte värja sig från, säger Sandberg.
Ett återkommande samtalsämne i sorlet på plats var huruvida övriga politiker hade valt att gå in genom huvudentrén och aktivt undvikt demonstranterna.
– Det är inte rätt att göra så. Vi är förtroendevalda och om vi inte lyssnar på medborgarna så förtjänar vi inte det förtroendet, säger Sandberg.
Hur ställer du dig till frågan?
– Vi Liberaler har stått för den här skolan länge, det känns ganska självklart för oss.
Även Cecilia Friis (MP) är tydlig i sin ståndpunkt; hon vill att skolan ska vara kvar.
– Jag tror att det är den absolut billigaste lösningen för kommunen, om vi stänger skolan tror jag att det blir en repris av vad som hände i Sparreholm. Då tappade vi hundra elever, vilket kostar pengar. Där tappade vi även förskolan när skolan lades ner.
Intill demonstrationen stod skolchef Henrik Ljungqvist och observerade.
– Jag är på plats, tänker inte gömma mig.
Han välkomnar dialogen och önskar mer av den varan.
– Jag förstår deras perspektiv och tänker att det här handlar om just det, om att ha olika perspektiv. Min uppgift är att se till att alla elever har det bra – inte bara eleverna i Mellösa.
Något snopna över hur få politiker som tog vägen förbi avslutade demonstranterna aktionen genom att förflytta sig till parkeringen på andra sidan kommunhuset för att kunna skandera rakt in i möteslokalen: "Vår skola, vår styrka".
Under kommunstyrelsens lunchrast ringer tidningen upp ordförande Ann-Charlotte Munter (S), som befann sig inne i kommunhuset under manifestationen. Hon förklarar varför hon inte var ute och pratade med medborgarna:
– Vi visste inte om att det skulle vara någon manifestation, säger hon.
Så det var inte så att du gömde dig?
– Nej gud nej. Det hade varit bra att veta om det här i förväg men det var inget som jag noterat och när jag såg det var jag redan på väg upp.
Vad säger du om att det arrangerades en manifestation då?
– Jag är inte så förvånad, det här är en fråga som rör upp väldigt mycket känslor så jag har full förståelse för det, säger Munter och fortsätter.
– Det är jobbigt för alla inblandade, även för oss, för det här är inga roliga beslut att fatta. Men vi kan inte bortse från att vi har ett ansvar för kommunens ekonomi.
Sammanträdet började klockan 9 på måndagmorgonen. Efter lunchrasten fortsätter mötet med den beslutsfattande delen från klockan 13.