Det är en någon jetlaggad Lena Israelsson som svarar i telefonen när tidningen ringer. Hon har just kommit hem från en stipendieresa till Vietnam, men konstaterar att ett samtal om odling gör susen för att piggna till.
– Det får man lite endorfiner av, så vi kör, säger hon.
Hon beskriver odlingsutvecklingen i Vietnam som senare än den i Sverige. Där upplever man nu en stor ökning av bekämpningsmedel i den konventionella odlingen, vilket får andra att göra det motsatta.
– Det är verkligen en ekologisk odlingsyra som pågår där nu, på universitet och överallt, som en reaktion mot det här. De har kommit jättelångt när det gäller mikroorganismer och så, säger Israelsson.
I Sverige har odlingstrenden varit stark i många år – men Israelsson hade önskat att man med tiden också hade intresserat sig för mer än bara fröpåsar och köpejord. För att ta hobbyn till nästa nivå borde man börja fokusera på att också odla sin jord, anser hon.
– Vi har haft ett odlingsrus i Sverige i många år, där längtan efter att se det växa och att vara nära odlandet finns. Men samtidigt har vi en överkonsumtion när det gäller allting. Det känns som att det går åt lite fel håll.
Hon tror att tillgängligheten slår krokben för jordarbetet.
– Man tänker inte ens på den naturliga jorden, utan man går och köper en väv och täcker jorden för att man är så rädd för ogräs och sedan köper man säckar med torvmull.
Rörelsen, ruset och intresseökningen i sig tycker hon är fantastisk – och hon är övertygad om att taket ännu inte är nått. Däremot hoppas hon att riktningen ska korrigeras lite framöver.
– Jäklar vad man förlorar i upplevelse och kunskap när man går miste om det här med att förbättra en jord. Att se hur maskarna kommer och jorden mörknar och smular.
Kanske kan den osäkra tid vi lever i ha en positiv effekt på odlingstrenden, resonerar Israelsson.
– Det kanske gör att man bromsar upp och funderar på andra sätt än att konsumera. Det hoppas jag. Att kärleken till jorden vaknar till liv!
Den 26 februari föreläser Lena Israelsson i Flen, arrangerat av Eskilstuna trädgårdsförening, Flensbygdens trädgårdsförening och Studiefrämjandet.
– Det kommer absolut att handla om det här med naturlig jord, jag vill verkligen inspirera till det. Det är så jäkla kul att göra egen jordblandning, jag är helt frälst på det! Som att laga mat fast roligare.