Positiva resultat för svenska elever

PISA-resultaten visar en uppgång för svenska 15-åringars skolkunskaper. Resultaten visar en positiv trend i kunskapen kring läsförståelse, naturvetenskap och matematik.

Flen2016-12-06 16:59

Göran Hellström har arbetat som lärare i matematik på Stenhammarskolan sedan -99.

– Resultatet är som en tidig julklapp för oss mattelärare, säger han.

Undersökningen görs av Programme for international student assessment. I Sverige deltog 5500 elever på 202 skolor.

– Att både den här och den tidigare undersökningen TIMSS visar på en positiv trend gör mig särskilt glad. Då det inte är vi på skolorna som själva undersöker resultaten, säger Göran Hellström.

Han pekar på flera faktorer som kan ha bidragit till den positiva trenden.

– Kollegialt lärande har bidragit. Alltså att vi lärare hjälper varandra för att nå en högre nivå på undervisningen. Mer lärarresurser till matematikämnet och IKT-satsningen är också satsningar från kommunen som ger oss bättre förutsättningar.

IKT står för informations och kommunikationsteknik. Där en del är att alla elever har tillgång till en egen dator.

– I matematiken underlättar detta otroligt mycket. Jag använder datorerna varje dag i min undervisning. Eleverna får direkt feedback på sitt arbete och de elever som kommer från olika bakgrunder får samma förutsättningar att lösa uppgifter, säger Göran Hellström.

Hur jobbar ni vidare för att öka resultaten?

– Det är ett pågående arbete som ständigt måste utvecklas. Även fast de här resultaten är positiva kan det bli ännu bättre och skolan står inför stora utmaningar. Till exempel det faktum att det fortfarande är ett stort gap mellan de som har bäst resultatet respektive sämst resultat.

– Samtidigt ska vi vara nöjda med det här. Skolan får mycket kritik resultat som dessa får oss att tycka det är roligare att jobba och det är otroligt viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om