Tobias Lindström jobbar heltid på stationen i Flen sedan ett år tillbaka och dessutom som deltidsbrandman på sin hemort Malmköping. Det har han gjort i sju år och tycker inte att det är några problem att kombinera heltid med jourtjänsten på deltid.
Genom åren har det hänt att han har åkt på larm som rör personer han känner igen och har en koppling till, men han har lärt sig att hantera det och upplever att arbetsplatsen har ett bra system med samtalsstöd om det behövs.
– Jag kände tidigt att man alltid gör någonting bra när man arbetar med det här. Varje gång det piper är det en chans för mig att hjälpa någon, säger han.
Väl ute på jobb går han in i sin yrkesroll, medveten om att han kan träffa på någon han känner.
Även Mikael Lundqvist, ställföreträdande räddningschef, upplever att närheten och småskaligheten är någonting som präglar arbetet i kommunen.
– Det är den oron man lever med, att man en dag ska åka på en olycka där en närstående är inblandad, säger han.
Man den relativt lilla kommunen och sammanhållningen invånare emellan underlättar också för räddningstjänstens arbete.
– Vi får väldigt mycket positiv feedback och har inte varit utsatta för någon stenkastning eller så, säger Lundqkvist.
De står inför en organisatorisk förändring, då de i dagarna inleder ett samarbete med Mälardalens räddningstjänst.
Samarbetet med Räddsam Mälardalen kommer bland annat innebära att man har ett inre befäl på plats i Eskilstuna som kan fördela resurser och underlätta samordningen mellan stationerna.
– Det kommer nog bli riktigt bra. Vi kommer kunna få hjälp snabbare när det behövs. Det är viktigt att vi kan nyttja varandra över gränserna när det gäller, säger Tobias Lindström.
Inför sommaren rustar de för att kunna hantera eventuella säsongsrelaterade bränder. De senaste årens skogsbränder runt om i landet har lärt kåren att vara snabb med samverkan och att kalla på hjälp direkt när det kan tänkas behövas.
Via sociala medier går de ut och informerar om läget när det gäller eldningsförbud och liknande. Man kan också ställa frågor om man är osäker.
– Vi finns alltid om någon har frågor. Det är viktigt att man är försiktig med eld, understryker Per Lisell, som arbetar som styrkeledare.