Kungsfågeln blir kommunens största förskola. Den består både av en helt ny huskropp samt Nybbleskolans gamla lokaler som har byggts om. Byggnaden på Bergsgatan är omringad av en kuperad skogliknande gård och strax bortom förskolan tornar skogen upp sig. Genom väl tilltagna fönster följer naturen med in i de ljust pastellfärgade lokalerna.
Förskolan är anpassad för att rymma åtta avdelningar men barnunderlaget har minskat och man kommer inledningsvis bara fylla sju, med omkring 130 barn och drygt 20 barnskötare och förskollärare.
Bygget har kostat omkring 46 miljoner kronor.
Kerstin Johansson är rektor för förskoleområde A i Flens kommun. Hon ser flera fördelar i större förskolor, både när det gäller ekonomi och lärande. Men hon räknar inte med att övergången blir friktionsfri.
– Det kommer att innebära ett förändringsarbete för såväl barn som personal och vårdnadshavare och förändringsarbeten är alltid förknippade med ett visst motstånd, säger Kerstin Johansson.
Tillsammans med biträdande rektor Lena Eriksson är hon beredd att ta sig an arbetet med att få ihop alla små enheter till en.
– Jag tror att det kan vara nyttigt att lära sig att samarbeta på det här viset. All personal har lite olika kompetenser och nu får man ännu större möjlighet att berika och ta hjälp av varandra. Det är en stor tillgång, säger Lena Eriksson.
Lena Eriksson förstår att man kan se fördel i små förskolor som upplevs familjära, men pekar samtidigt på tryggheten i den kontinuitet som blir inom en större verksamheter.
– Om någon är borta från en avdelning så finns det alltid annan känd personal på plats, det blir mer sårbart med en liten förskola.
Dessutom är avdelningarna tydligt avgränsade och blir som ett hem för varje grupp.
– Det är där man etablerar tryggheten och en del av vår verksamhetsplan bygger på att skapa just trygghet, vi har mål för det, säger Kerstin Johansson.
Kungsfågeln har också som mål att arbeta med utomhuspedagogik, att använda naturen på gården och att ofta flytta ut verksamheten i skogen för att arbeta med såväl språk som matematik, naturvetenskap och teknik. Dessutom kommer måltidsservice att ha möjlighet att laga mat utomhus i större utsträckning än tidigare.
För ungefär ett år sedan fick man på uppstuds flytta ut ur kommunens äldsta förskola Vallmon till följd av en vattenläcka. En del av verksamheten fick sprängas in på förskolan Sjögården och en avdelning fick flytta in tillfälligt i lokaler på Salstagatan 25. Men snart är det dags att flytta in i de nybyggda lokalerna. Där får de sällskap av barn och personal från den tillfälliga förskolan Hammaren och förskolan Nybble, som inte behöver flytta speciellt många meter.
Även Bryggan, förskoleavdelningen för asylsökande barn, kommer att flytta in på Kungsfågeln. Gruppen har tidigare haft sin hemvist på Sjögården. Där har barnen fått gå sina 15 timmar per vecka på eftermiddagarna efter att 20-timmarsbarnen, alltså barn till arbetssökande och föräldralediga, har gått hem.
– Men det har varit trångt och ansträngt. Nu får de egna lokaler här och de kommer att köra två grupper, säger Kerstin Johansson.
Gruppen växer dessutom i samband med flytten. Tolv nya barn ska börja och kommer att utgöra en separat förmiddagsgrupp. I eftermiddagsgruppen finns sju-åtta barn som flyttar med från Bryggan på Sjögården.