Integration skapas på många olika sätt och varför inte börja från grunden. Från marken.
– Det här är något man gör tillsammans och här står inte lärandet i fokus med en lärare som berättar för våra invandrare vad man ska göra. Här kommer man i stället växelvis berätta att i mitt hemland odlar man på detta viset och tar med sig sina erfarenheter, säger Peter Hult, integrationssamordnare i Flens kommun.
I ett gemensamt projekt samarbetar kommunen – mottagningsenheten Kompassen och näringslivskontoret – med ABF, Stenhammars godsförvaltning och hovet där drottning Silva har varit en ivrig påhejare av projektet.
– Idéerna kommer från våra somaliska damer och våra arabiska damer och är allt från morötter till vattenmeloner. Men vi vill också att fler män ska intressera sig, de finns men de gömmer sig, säger volontären Rita Tammelin som dock betvivlar vattenmelonernas vara i den kungliga myllan.
Stenhammars gods upplåter marken på cirka 1 000 kvadratmeter och för redskap, utbildning och kontakter svarar kommunen. Deltagarna har varit på studiebesök hos odlingsproffset Jan Andersson på Gourmetgrönt i Malmköping och intresset är stort.
Förutom det faktiska resultatet i form av frukt och grönt hoppas initiativtagarna att även annat ska blomma ut.
– Vi hoppas det blir mycket relationer, att man pratar mycket svenska och visar att man är duglig och kapabel. Själva tanken är ju egentligen i första hand att få människor att växa, sen om det kan bli en gurka eller tomat, det får man se, säger Peter Hult.
Något slutdatum för projektet finns inte, hovet är med så länge projektet fungerar.
– Om det blir flera deltagare än vad den här plätten räcker till så har vi möjlighet att utöka. Det kan bli hur stort som helst och det är inte bara för nyanlända och invandare utan för hela Flens befolkning som kanske inte har möjlighet att odla men gärna vill göra saker tillsammans, säger Rita Tammelin som hoppas att det ena ska ge det andra.
– Kanske vi kan använda det vi odlar till att laga mat tillsammans, det är inte ett projekt som bara är här och nu.
Deltagarna möttes via ett arbetsmarknadsprojekt inom ABF och även om det är långt till fördelaktigare odlingstider är de som tidningen träffar eld och lågor inför projektet.
En av dem är Fatema Najem som kom till Sverige från Syrien för 13 år sedan.
– Det blir mynta, persilja och andra kryddor. Och potatis såklart men först till våren, säger hon och får medhåll av Karli Zunko.
– Det är nog inte förrän i maj vi börjar. Innan dess ska vi under vintern lära oss mer teoretiskt om odling och ha kurser, säger han.