Revisorerna kritiska efter miljonstölden på soc

Sedan Kuriren avslöjade miljonförskingringen på soc i Flen har kommunrevisionen låtit granska socialnämnden. Revisorerna är kritiska men förvaltningschefen lugn.

Marina Östmark (M) är ordförande för Flens kommunrevision.

Marina Östmark (M) är ordförande för Flens kommunrevision.

Foto: Joakim Serrander, Magnus Ornhammar

Flen2021-04-12 18:03

I januari avslöjade tidningen den miljonstöld som skett på socialförvaltningen i Flen. En tidigare anställd socialsekreterare misstänks ha betalat ut miljonbelopp till sig själv och sina nära och gjorde sig oanträffbar när det hela upptäcktes i början av förra året. Då hade den misstänkta förskingringen pågått i över ett års tid och bland andra kommunens högste ansvarige, kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Munter (S), hade inte informerats fullt ut om saken.

Mannen är sedan i november i fjol häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Sedan Kurirens publicering har kommunrevisionen tagit initiativ till en extern granskning som nu riktar hård kritik mot kommunen, vilket P4 Sörmland först rapporterade om

undefined
En man som tidigare arbetade som socialsekreterare är häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Han misstänks ha betalat ut omkring två miljoner kronor till sig själv och sina nära.

Revisorernas samlade bedömning är att socialnämnden inte har gjort tillräckligt för att säkerställa den interna kontrollen när det gäller handläggning och utbetalning av ekonomiskt bistånd. Man efterlyser "ordning och reda" gällande rutiner och riktlinjer.

– Jag håller inte med om det. Visst har det funnits brister, men nu har vi rättat till det, säger Iris Pettersson, chef för socialförvaltningen på Flens kommun.

Hon säger att hon inte är förvånad över kritiken, med anledning av den polisanmälda händelsen, men tycker att man har åtgärdat säkerhetsbristerna. Bland annat genom att man inte längre betalar ut bidrag till kontonummer utan till personnummer.

– Brottslingar ligger alltid steget före oss, men jag tycker att vi har gjort så mycket som vi möjligtvis kan för att det här inte ska hända igen. För att man inte ska kunna betala ut till sig själv eller till nära släktingar, säger hon.

undefined
Marina Östmark, ordförande för Flens kommuns revisorer.

Den externa revisionsbyrån Pwc skriver bland annat: "Vi bedömer att även om det finns dokumenterade mål, riktlinjer och rutiner för arbetet inom ekonomiskt bistånd, är de inte ändamålsenliga och aktuella."

I veckan ska kommunens revisorer ses för slutrevision och besluta om de ska rekommendera kommunfullmäktige att ge ansvarsfrihet för det gångna året.

– Vi kommer naturligtvis att göra en redogörelse även över det här. Det finns ett antal revisorer som kanske har en annan uppfattning om ansvarsfriheten, säger Marina Östmark (M), ordförande för kommunrevisionen, till radion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!