– Man kan nå stjärnorna om man vågar och aldrig ger upp, säger Karin Nilsdotter.
Hon leder Spaceport Sweden, företaget som inom tre till fem år hoppas kunna erbjuda bemannade rymdfärder från flygplatsen i Kiruna. Redan i dag erbjuder företaget utbildning inför rymdfärder, bland annat i form av flygturer där passagerarna kan uppleva tyngdlöshet.
På onsdag samlas representanter för myndigheter och organisationer i Sörmland som har till uppgift att stötta innovationer från idé till färdig produkt. Arrangemanget kallas Mötesplats och äger rum på Hedenlunda slott utanför Flen.
Karin Nilsdotter har tidigare jobbat på bland annat Visit Sweden med att marknadsföra Sverige utomlands. Sedan 2010 är hon vd för Spaceport Sweden som ägs av bland annat statens riskkapitalbolag Inlandsinnovation och investmentbolaget Norrskenet.
Karin Nilsdotter vill att myndigheter och organisationer ska förenkla byråkratin och stötta innovatörer som är beredda att ta chanser.
– Man måste hitta en flexibilitet. Här krävs det ett visionärt ledarskap och att man vågar testa och satsa på innovativa projekt. Att ha en dialog med individer och företag och inte vara rädd att jobba över gränserna mellan myndigheter.
Har du några goda råd till de som är på plats i Flen?
– Det första är som alltid att göra så mycket hemläxa som man kan, men sedan är det också att våga. Det ska handla om att våga, och att våga sikta högt och inte vara rädd för att misslyckas.
– Att omge sig av både individer och partners samt verka i miljöer som tänker innovativt och ser utvecklingsmöjligheter och kan stötta satsningen och/eller företag som stöttar varandra. Där är Munktell Science Park ett framstående exempel.
Det har varit svårt och dyrt att ta sig ut i rymden, men Karin Nilsdotter berättar att flera privata aktörer för närvarande är i full färd med att utveckla ny teknik.
– Man kommer att kunna flyga i rymdskepp som ser ut som flygplan och som flyger och landar som flygplan. Rymdskeppen har pilot och går att återanvända. Det innebär att kostnaderna kommer att sjunka avsevärt, säger Karin Nilsdotter.
– Virgin Galctic har kommit längst. De hoppas börja flyga kommersiellt 2015 från USA. Då är det inte orealistiskt att vi inom tre till fem år också kan flyga från Sverige förutsatt att vi har alla tillstånd och infrastruktur på plats, säger Karin Nilsdotter.
En rymdfärd kommer att gå upp till tio mils höjd och ta mellan en halvtimme och två timmar.
– På åtta mils höjd kommer du att kunna ta loss bältet och sväva i tyngdlöshet i kabinen. Man kommer att se en bra bit neråt Stockholm eller inåt Norge och fjordarna, fjällen och vår vackra natur.
Vad kommer det att kosta för en rymdturist?
– Det är pionjärpriser så att om du köper en biljett är du med och finansierar utvecklingen. Biljetterna börjar på 75 000 dollar och går upp till 250 000 dollar. Det är ungefär 1 700 biljetter sålda redan.
Karin Nilsdotter utsågs nyligen av informations- och nyhetssatjten Space Digest till en de sex viktigaste kvinnorna inom den globala privata rymdindustrin.
– Det är jättehedrande och en klapp på axeln. Det jag också blev väldigt glad för är att man lyfter fram Sverige, och att det arbete som vi gör med små resurser har gjort ett så stort avtryck internationellt.
Stina Adolfson Kiviaho är vice vd vid Munktell Science Park som är en av noderna i länets innovationsstödsystem. Hon säger att Karin Nilsdotters entusiasm smittar.
– Hon har en så enorm drivkraft att tala om att det finns en attraktionskraft i rymdturism. Hon ger sig inte, och det är det jag gillar. Vi brinner ju alla för utveckling.