Så ska ideella krafter rädda Kyrkskolan från nedläggning

Kyrkskolans framtid är fortsatt oviss.
Därför vill nu en nystartad grupp säkra skolans framtid genom att göra om den till friskola, ifall kommunen beslutar att avveckla.
"Vi vill säkerställa att skolan på orten kan finnas kvar", skriver gruppen i ett mejl till kommunen som tidningen tagit del av.

Kyrkskolan i Mellösa lever än så länge vidare.

Kyrkskolan i Mellösa lever än så länge vidare.

Foto: Johan Kindmark

Flen2024-12-07 08:33

Nyheten i korthet

  • En ny grupp, Friskolegruppen Mellösa, vill omvandla Kyrkskolan i Mellösa till en friskola för att säkra dess framtid om kommunen beslutar att stänga den.
  • Gruppen har skickat ett mejl till kommunen där de begär ett samråd inför deras ansökan.
  • Skolchefen i Flens kommun, Henrik Ljungqvist, säger att ett samråd endast kan ske efter att en formell ansökan till Skolverket har lämnats in.

I åratal har frågan om Kyrkskolan i Mellösas vara eller icke vara debatterat.

Efter en hel del rabalder under senaste sammanträdet i kommunfullmäktige beslutades om en så kallad fullmäktigeberedning. Det betyder att politikerna ska sitta ner över partigränserna för att skaffa sig en helhetsbild över skolsituationen i hela Flens kommun.

Om man då kommer fram till att avveckla Kyrkskolan i Mellösa, har det nu bildats en grupp som vill stå redo att driva vidare skolan i egen regi. Gruppen kallar sig Friskolegruppen Mellösa.

Henrik Ljungqvist är skolchef i Flens kommun.

– De är ju välkomna att göra det om de vill, det är inget vi har eller vill ha synpunkter på. 

Behöver man inte ha kommunen i ryggen om man vill starta en friskola?

– Jo men i ett första skede måste de ju lämna in en ansökan till Skolverket. När det är gjort så sker det ju ett samråd med kommunen där vi gör en bedömning och kan tycka en det ena eller andra. Men det är långt dit. Men vi kan absolut träffas och ha ett informellt möte och prata, men ett samråd kan ju bara ske efter att en ansökan lämnats in.

I ett meddelande till tidningen skriver gruppen att de inte vill jobba på samma sätt som kommunledningen och använda media på samma konfrontativa sätt för att sprida information, vad tänker du om det?

– Det är en åsikt som får stå för dem. Jag tycker vi hanterat frågorna på det bästa sätt vi kunnat. Jag antar att de syftar på Europaskolan (att de lämnar Malmköping i sommar och skolan där blir kommunal igen, reds. anm.) men där har det ju gått rätt till, säger han och tillägger:

– Men det här med kommunikation är svårt.

Tidningen har sökt Friskolegruppen Mellösa för att de själva ska få berätta om planerna. Gruppen skriver i ett meddelande att man inte hunnit analysera "hur ett samtal med media (eller genom media) kan se ut på bästa sätt".

Friskolegruppen har också vidarebefordrat ett mejl som gruppen skickat till chefen för BUK-förvaltningen där man skriver att man gör en ansökan om en friskola i Mellösa för att säkerställa en skola på orten. Man begär också formellt ett samråd med kommunen, inför deras ansökan.

Ett samråd som alltså skolchef Henrik Ljungqvist menar inte är möjligt att ha innan en formell ansökan till Skolverket lämnats in.

Återstår att se om parterna kan sitta ner och träffas ändå framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!