Samarbetar för att motverka extremism

En öppen dialog med mod att lyfta frågan om våldsbejakande extremism. Det är utgångspunkten för ett fördjupat samarbete mellan Flens kommun och det muslimska centret Al-Houda.

Flen2015-04-30 06:00

I måndags hade representanter från kommunen ett första möte med Al-Houda om att tillsammans kunna bekämpa våldsbejakande extremism.

– Det var ett fruktbart möte om en svår fråga men vi är båda överens om att vi måste våga börja prata om detta utan att skuldbelägga islam som religion. Vi tog upp hur vi ska kunna förebygga rekryteringen till extremistgrupper och kontakten med det civila samhället är en av de viktigaste grundpelarna för det, säger Ola Nordqvist som förutom att vara chef för utbildning, stöd och integration även är kommunens kontaktperson för organisationen Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

– Det handlar både om politisk och religiös extremism. Ett exempel på det från den politiska högerkanten var när Svenska motståndsrörelsen var här i lördags och tapetserade sitt budskap, säger Ola Nordqvist.

Han menar att det inte finns bekräftat att några Flensbor har åkt utomlands och anslutit sig till extremistgrupper.

– Oroliga föräldrar och anhöriga har hört av sig till moskén men det finns inga indikationer på att några åkt för att strida med exempelvis islamiska staten. De har oro för propagandafilmerna som sprids på nätet och det är viktigt att de vet vart de kan vända sig förutom till moskén, säger han.

För att lyckas stoppa en spirande extremism innan den blommar ut är samarbete och insatser från både föreningsliv och kommun av största vikt.

– Vi vill ha stöd från Al-Houda om de upptäcker något och de jobbar redan förebyggande och har den teologiska kunskapen. De är väldigt medvetna om det här och de vet islams grundpelare och vad koranen säger om detta. Det är en viktig utgångspunkt för att kunna diskutera frågan, säger Ola Nordqvist som ser måndagens möte som ett första steg till en närmare relation med Al-Houda.

– Bakgrunden var att vi vill ha ett samarbete kring integrationen. Vi kommer att fortsätta träffas och nästa gång kommer vår integrationsstrateg att ha börjat och också vara med, säger han.

Ordförande i Al-Houda muslimska center heter Abdi Osman Abukar och han instämmer i Ola Nordqvists bakomliggande intentioner för samarbetet. Han trycker på vikten av att de unga får rätt stöd och uppmärksamhet i kommunen.

– Unga som inte klarar skolan och inte får jobb kan hamna i fel grupper och det är väldigt viktigt att förebygga. De måste få hjälp med att klara studenten och få jobb och det ska finnas aktiviteter för dem, säger Abdi Osman Abukar och menar att ungdomar mellan 18 och 25 utan sysselsättning ligger i riskzonen för att ge vika för extremisternas locktoner av exempelvis pengar.

Moskéns medlemmar gör vad de kan för att förhindra att en sådan framtid blir verklighet.

– Vi har ett fotbollslag och vi har föreläsningar för de unga om vad som är förbjudet att göra som muslim. Vi lär dem vad islam är och vad som gäller. Vi försöker ta hand om ungdomarna men vi behöver hjälp av kommunen, säger Abdi Osman Abukar.

Han säger sig veta att det inte finns personer i Flen som utövar våldsbejakande extremism men förstår att oron sprider sig när media visar bilden av hur rekryteringen till extremistgrupper kan gå till.

– Bland folket som vi vet finns det inga som gillar till exempel IS eller Al Shabaab, men om man inte förebygger kan det bli så och framtiden vet man inget om, säger han.

Att kommunen även stötar moskén ekonomiskt är ett önskemål från Abdi Osman Abukars sida.

– Vi vill dela med oss vikten av vårt arbete men vi har inte fått någon hjälp från kommunen tidigare och alla jobbar här gratis. Pengarna kommer från medlemsavgifter och vi kan inte klara detta själva, säger han.

Moskén är ivrig att samarbeta med kommunen och bli en naturlig aktör i Flen.

– Vi vill vara en del av Flen och inte stå utanför. Mötet var positivt och det är en bra början. Tillsammans kan vi vinna, säger Abdi Osman Abukar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!