Samarbetesramarna inom psykiatrin tar form

En arbetsgrupp med representanter från Flens kommun och Landstinget Sörmland har tagit fram ett förslag till en fördjupad samverkan inom psykiatrin.
– Förslaget innebär precis det vi vill - att kommunen och landstinget ska arbete tillsammans för den enskilda personens bästa, säger Monica Johansson (S), ordförande i psykiatriberedningen.

Flen2012-08-21 06:09

Landstinget Sörmland och Flens kommun går vidare i arbetet med att samordna psykiatrin i Flen. Målet är att öka samverkan mellan kommun och landsting för brukare och patienter med psykiskt funktionshinder. Men för ett år sedan såg det annorlunda ut. Förra sommaren beslutade Länssjukvårdsnämnden att man skulle stänga vuxenpsykiatrin i Flen och flytta mottagningen till Kullbergska i Katrineholm.

Detta var en del av besparingarna för att få hälso- och sjukvårdens ekonomi i balans. Men senare på hösten ändrades beslutet och man ville i stället se över möjligheterna till samverkan mellan kommun och lansting. Syftet var och är fortfarande att förbättra omhändertagandet för patienterna och öka samverkan mellan kommun och landsting.

– Detta innebär att Flensborna fortfarande har nära till sin verksamhet. Och att vi har tittat närmare på vem som gör vad och vem som har ansvar för vad inom verksamheten, vilket förhindrar dubbelarbete och kommer den enskilda personen till gagn, säger Monica Johansson.

– Samarbetet har fungerat bra tidigare, men det är alltid bra att fördjupa sig i hur det kan bli ännu bättre, säger Sven Nordlund, divisionschef inom psykiatri, som har ingått i arbetsgruppen och som ser fram emot att följa den positiva utvecklingen.

Förslaget tar bland annat upp att den psykiatriska öppenvården ska ge konsultationsstöd på såväl individ som övergripande nivå och att läkare på vårdcentral ska ges möjlighet att få konsultationsstöd på individnivå. Att man ska följa upp samverkan en gång per termin och ha gemensamma utbildningstillfällen. De har även sett över lokalerna i Flen som kommer att förbättras och bli mer funktionella i det dagliga arbetet.

– Det här betyder att vi numera har ett dokument som man ska följa. Vårt arbete tydliggörs och följs upp. Förut har det varit mer knutet till engagemang, men nu står det konkret vad som ingår i vårt arbete. Det gör att alla patienter och brukare får samma rättighet och chans, säger Micke Bejmar, arbetsterapeut vid psykiatriska mottagningen i Flen.

Ärendet tas upp av länssjukvårdsnämnden på fredag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om