– Här har ni Lena Wistrand som har skrivit boken ni alla läser. Trots att några av er inte trodde det, så finns hon faktiskt på riktigt, säger svenskaläraren Cathrine Dolk.
Alla elever i rummet sitter bakom en bärbar dator. Det är standarden, att läsa på den i stället för i böcker.
Läsprojektet som startade för två veckor genomförs för att öka läsförståelsen för eleverna som inte har svenska som modersmål. De läser ett kapitel i veckan och får tillsammans svara på frågor om vad det faktiskt handlade om.
– Ungdomar i dag läser mycket på sina datorer, i forum och på sociala medier. Men enligt undersökningar från skolverket har läsförståelsen minskat. Jag tror att det här kan bidra till att öka det, säger Cathrine Dolk.
Boken som de 70 eleverna nu läser heter Död åt Örjan. Det är en ungdomsroman som handlar om tre tjejer i en liten fiktiv stad och en ond man som är involverade i alla deras liv på olika sätt.
– En gång i veckan släpper jag ett kapitel på en blogg, just nu är eleverna på kapitel fem. Boken har ungefär 20 kapitel så de kommer vara färdiga någon gång under våren och när de läst färdigt ska de tillsammans illustrera omslaget till boken, säger Lena Wistrand och fortsätter:
– Det kan vara svårt att få ungdomar att läsa böcker på det klassiska sättet. Det gäller att hitta alternativa vägar, så som på en blogg eller i ljudform, för att få de inspirerade till läsning.
Om projektet blir lyckat får tiden utvisa. Men än så länge är eleverna entusiastiska.
– Det är bra. Jag har inte läst mycket böcker, Harry Potter och då var det på engelska. Men den här är faktiskt helt okej, säger en av eleverna Elias Sama.