Skolanställd fortfarande avstängd efter misstänkt ofredande

För en knapp månad sedan stängde kommunen av en skolanställd på grund av misstanke om ofredande. En rutinmässig skyddsåtgärd.

LenaFurén-141008-fle-db-2.jpg

LenaFurén-141008-fle-db-2.jpg

Foto:

Flen2016-03-30 21:00

Det var i början av mars som barn- utbildning och kulturförvaltningens chef Lena Furén i egenskap av huvudman upprättade en polisanmälan om ofredande mot fyra flickor på en av kommunens skolor.

Enligt anmälan ska flickorna ha känt sig ofredande då en anställd på skolan misstänkts velat krama dem och sökt mer kontakt med dem via träffar utanför skoltid.

Kommunen valde att stänga av den misstänkte i en månad men med bibehållen lön.

– Det är viktigt att poängtera att det handlar om en misstanke, det innebär inte att man på något sätt har dömt någon. En avstängning med lön görs som en del av arbetsgången och för att skydda alla berörda, säger Lena Furén som inte vill uttala sig om det specifika fallet utan i generella termer.

Hur länge någon kan bli avstängd från sitt jobb under tiden en brottutredning pågar varierar.

– Generellt görs bedömningen i avstängningstiden individuellt från ärende till ärende och är ingen norm, säger Lena Furén.

Under polisutredningen – som fortfarande är öppen – är kommunens insyn i ärendet begränsad.

– Polisen tar kontakt med dem som de anser berörda och med mig som huvudman om jag behöver vara informerad. Vi vet inte utfallet av den här polisanmälan, säger Lena Furén.

Det är inte självskrivet att en person som åtalas för ett brott även tvingas lämna sitt jobb.

– Nu generaliserar jag och varje enskilt ärende är unikt, man får se vad grunden till brottet är. Jag har haft olika fall tidigare med olika bakgrund och åtalad är inte alltid lika med uppsägning, varje arbetsgivare får ta ställning, säger Lena Furén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om