Malmaskolan får en deadline på en månad – sedan måste de ha vidtagit nio åtgärder för att säkerställa kvalitén på utbildningen, samt åtgärdat en anmärkning. Kraven kommer från Skolinspektionen, som inledde tillsyn på Malmaskolan efter att ha gjort en risk- och väsentlighetsanalys av skolan under hösten 2022.
I sin tillsyn undersökte myndigheten om lågstadieskolan höll måttet inom områden som undervisning, extra anpassningar och särskilt stöd, bedömning, betygsättning, trygghetsskapande arbete samt frånvaro. Under tillsynen kom de fram till att det fanns brister inom områdena särskilt stöd samt frånvaro.
Skolan måste bland annat informera all sin personal om vilka lagar och rutiner som gäller för att identifiera elever som behöver särskilt stöd, samt hur man ser till att eleverna faktiskt får sådant stöd. Utredningen visade att det fanns stor förvirring kring vems ansvaret är att se till att eleverna får rätt stöd. Enligt lärarna är det rektorn som fattar beslut kring att starta en utredning, enligt rektorn är det lärarnas sak att besluta, och enligt elevhälsan är det oklart vems ansvaret är.
Skolinspektionen beskriver sin bild av situationen med orden: "Det finns elever som varken har anmälts eller utretts för behov av särskilt stöd trots att ett sådant behov finns".
Lärarna målar upp en liknande bild när det gäller elevers frånvaro – det finns ingen gemensam rutin som lärarna arbetar efter. Just hög frånvaro verkar vara ett utmärkande problem på skolan. Av de 114 eleverna har 27 elever en frånvaro på 15-42 procent. För att trots allt stävja frånvaron bland vissa elever, har lärarna genomfört åtgärder på eget initiativ. De har bland annat skickat e-postmeddelanden till vårdnadshavare som innehåller elevens frånvarostatistik.
På grund av avsaknaden av rutiner, måste skolpersonalen även informeras om vilka krav som gäller för utredning av upprepad frånvaro. Rektorn ska dessutom se till att utredningar startas, i samråd med vårdnadshavare och elevhälsa, vid upprepad frånvaro.
Alla synpunkter måste vara åtgärdade och dokumenterade till den 26 maj i år, då skolans arbete ska presenteras till Skolinspektionen. Om inte, kan "mer ingripande sanktioner aktualiseras", enligt myndigheten.