Skolinspektionen kritiserar Ålidenskolan i Flen

Det har stormat kring kristna Ålidenskolan i Flen den senaste tiden. Bland annat efter att en lärare på skolan uttryckt att evolutionen inte är sann. Nu har Skolinspektionen genomfört en utredning och kommit med ett föreläggande. "Jag tycker inte det här är en så stor sak", säger skolchefen Jan Rosman.

Den kristna Ålidenskolan i Flen får kritik av Skolinspektionen som menar att skolan brister i undervisningen.

Den kristna Ålidenskolan i Flen får kritik av Skolinspektionen som menar att skolan brister i undervisningen.

Foto: Matilda Lantz

Flen2024-07-05 05:22

Nyheten i korthet

  • Skolinspektionen kritiserar Ålidenskolan i Flen för avvikelser i undervisningen, bland annat efter att en lärare uttryckt att evolutionsteorin inte är sann.
  • Skolchefen, Jan Rosman, anser att kritiken är mild och lätt att rätta till.
  • Skolinspektionen kräver åtgärder för att skilja på konfessionella inslag och övrig undervisning och för att elever ska kunna välja bort dessa inslag, men avstår från att ingripa på övriga punkter då skolan redan anses ha rättat bristerna.

Skolinspektionen har granskat den kristna Ålidenskolan i Flen och funnit avvikelser, något P4 Sörmland var först med att berätta.

I dagarna presenterade inspektionen resultatet av sin utredning som visar att det förekommer brister i undervisningen där Ålidenskolan i Flen behöver vidta åtgärder för att upprätthålla och följa skollagen.

Jan Rosman är skolchef för Ålidenskolan.

– Jag tycker inte det här är en så stor sak. Kritiken är ganska mild och inte speciellt svår för oss att rätta till, säger han.

I utredningen går att läsa att lågstadieelever vittnar om att en lärare, under en biologilektion om evolutionsteorin, har sagt "detta är inte sant, vi kommer inte från aporna det finns inga bevis för det". Läraren ska också ha sagt att "de människor som tror på evolutionsteorin också tror att en hund kan bli en stor val".

Här brister skolan, enligt Skolinspektionen, vad gäller kravet på att utbildningen i skolan ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

undefined
"Det är en mild kritik som är lätt att åtgärda", säger Jan Rosman, skolchef på Ålidenskolan, om Skolinspektionens förelägganden gentemot skolan.

Jan Rosman, igen:

– De bitarna är ju borta nu, genom Skolinspektionens beslut. Vi fick reda på vad vi behövde göra redan innan beslutet och rättade till de sakerna direkt.

Vidare har elever i årskurs 7-9 i biologiundervisningen, efter lärarens instruktioner om att använda minst tre vetenskapliga källor, använt Bibeln som källa, detta trots att skolans styrelse tydligt redogjort för att Bibeln varken kan eller får användas som vetenskaplig källa i NO-undervisningen.

Men trots kritiken avstår Skolinspektionen att ingripa här då man menar att skolan "vidtar nödvändig rättelse". Detta efter att skolchefen haft, och planerar att ha fler, samtal med de berörda lärarna.

– I mina ögon är ju många saker fortsatt godkända, så det finns väl egentligen inget mer att prata om när den gäller den saken, säger Jan Rosman.

P4 Sörmland har också rapporterat om att en pastor, som även är kristendomslärare på skolan, har hållit i sexualundervisning för högstadieelever. Detta när han vid sidan av jobbet även är pastor i en församling som öppet anser att homosexualitet är en synd. 

Men Skolinspektionen bedömer, efter flera lektionsobservationer, att "inte annat framkommit än att undervisningen i ämnesområdet sexualitet, samtycke och relationer utgår från läroplan och kursplan och att eleverna undervisas i samtliga delar."

Däremot ingriper Skolinspektionen och kräver åtgärder när det kommer till att skilja på de konfessionella inslagen och övrig undervisning samt att elever som inte vill delta i dessa inslag ges möjlighet att inte göra det.

undefined
Skolinspektionen kritiserar Ålidenskolan för att inte tillräckligt tydligt särskilja konfesionella inslag och övrig undervisning.

Hur ser du på den saken?

– Vi har samma syn på lagligheten som Skolinspektionen, men här befinner vi oss i en liten omställningstid när det kommit nya lagar som handlar om frivillighet kring de konfessionella inslagen. Set är inte svårt för oss att justera det så att alla parter är nöjda, säger Rosman.

Du har, i andra medier, uttryckt missnöje kring skriverierna om skolan den senaste tiden, vill du utveckla det?

– Rent generellt kan jag tycka att journalistiken alltför ofta idag utgår mer från sina egna fördomar än vad vi står och arbetar för.

Vad säger du om Skolinspektionens tillsyn och beslut?

–Jag är nöjd med den. Det är som sagt i mina ögon en mild kritik som är lätt att åtgärda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!