Skolproblemen i fokus när Centerledaren besökte Flen

Centerpartiets nya partiledare Muharrem Demirok besökte Stenhammarskolan, för att sitta ner, ta en kaffe och prata fritt om skolfrågor tillsammans med elevråd och skolpersonal.

Muharrem Demirok (C) besökte Stenhammarskolan i Flen i fredags förra veckan.

Muharrem Demirok (C) besökte Stenhammarskolan i Flen i fredags förra veckan.

Foto: Jens Worning

Flen2023-03-14 15:32

Snön yrde vilt i slutet på förra veckan, så pass mycket att Centerpartiets nya partiledare Muharrem Demiroks tåg var försenat in på stationen i Flen. Men väl inne i Stenhammarskolans lokaler blev han varmt välkomnad av rektorer, skolpersonal och representanter från elevrådet, för att diskutera en av Muharrem Demiroks (C) hjärtefrågor – skolan.

– Jag är här för att få tips från er på hur man ska göra om svensk skolpolitik, för det behövs. Jag har en bild från min tid som kommunalråd i Linköping och hur det fungerar där, men jag vill veta hur det fungerar i hela Sverige, inledde han.

Henrik Ljungqvist, skolchef i Flens kommun, började med att sätta in skolan i en kontext.

undefined
Muharrem Demirok (C) har skolfrågan som en av sina viktigaste hjärtefrågor, och tog emot tips på hur skolan i Sverige kan förbättras.

– Flens kommun stora utmaningar. Vi är en fattig kommun, och detta är en av skolorna som har högst andel familjer med låg inkomst, och med invandrarbakgrund. Inte att det är något hinder, det är bara är så, förklarade han.

Henrik Ljungqvist berättade om fördelarna han ser med framtidens Stenhammarskola, där tre skolor i Flen ska bli till en, och som kommer att samla totalt 860 elever. Muharrem Demirok (C) svarade att han själv arbetat med sådana projekt.

– Det är en stor skola i Flens mått mätt, det förstår jag. Men det är inte en ovanlig storlek i Sverige. Jag har själv suttit och planerat en skola i Linköping för 1 800 elever. Som tur är lade vi ner det projektet, konstaterade han.

Sofia Güner, rektor för Stenhammarskolan 1-3, lyfte utmaningarna med stora språkbrister i klassrummen, och svårigheter att ge eleverna det stöd de behöver.

undefined
Under en timme diskuterades skolfrågor med skolpersonal, och elever från Stenhammarskolan.

– Ett medskick till dig är att man måste se barnen ur ett 24-timmarsperpektiv. De ska kunna ha en trygg skola, men också kunna få hjälp utanför skoltid. Vi har elever som kommer från en annan kultur, och deras föräldrar behöver hjälp att vara de föräldrar som svenska skolan, eller svenska samhället förutsätter att de ska vara. Det måste vi jobba med, sade hon. 

Diskussionen fortsatte sedan att handla om vikten av att barn också har en sysselsättning utanför skoltid.

– Att vara nära trygga vuxna, oavsett om det är i fotbolls- eller modellflygklubben, är en otroligt viktigt del i det förebyggande arbetet. Och där kan vi se att vi kanske har gått fel i Sverige, sade Muharrem Demirok (C).

undefined
Muharrem Demirok (C) tycker att engagemanget från lärare och personal också ska synas i skolpengen.

Tuija Zens, rektor på Stenhammarskolan 4-6, konstaterade att skolan har haft problem med rekrytering.

– I Flen har vi haft stora problem att hitta behöriga lärare. Men samtidigt så finns det obehöriga lärare som gör ett fantastiskt jobb... Jag efterfrågar att man ska ha möjlighet att kunna få en utbildning och en lokal behörighet, sa hon och Muharrem Demirok (C) svarade:

– Det har funnits innan, och då var det diskussioner om man gjorde det för att höja siffrorna eller ge en vidareutbildning, och jag tror på det senare. Jag tycker det är en intressant tanke.

undefined
Muharrem Demirok har tidigare arbetat som kommunalråd i Linköping. Sedan 2:a februari är han partiledare för Centerpartiet.

Andra saker som diskuterades var in och utflyttningen av barn i grundskolan, då barn tvingats flytta på grund av beslut från Migrationsverket. Representanter från elevrådet gav sin bild av skolmiljön, och berättade om omklädningsrummet som en av skolans otryggaste platser, samt diskuterade mobiltelefonens vara eller icke vara i en sådan miljö.

Efter mötet fick tidningen möjlighet att ställa frågor till partiledaren i enrum.

– Tyvärr finns så många exempel på att utvecklingen går åt fel håll i skolan. I dag lyftes det att man jobbar under oerhört svåra förutsättningar, och tar ett enormt stort ansvar. Det borde också spegla sig i skolpengen, sade Muharrem Demirok (C).

undefined
Bild på Stenhammarskolan.

 Han menade även att politikerna i riksdagen kan inspireras av kommunpolitiken.

– Det är intressant med den politiska utvecklingen i Flen där man hittar varandra över blockgränserna och skapar spännande styren, just för att kommunen måste gå framåt. Jag hoppas att sådana initiativ kan vara ett föredöme även för rikspolitiken där man kan skapa lösningar i stället för låsningar. 

Centerpartiet sjunker i opinionen, och är nu nere på 4,4 procent enligt en mätning från Demoskop. Stödet för partiet har inte varit så lågt sedan 2014. Muharrem Demirok (C) tror att partiet centralt kan lära sig av lokala valrörelser.

– Det finns mycket att ta med sig. Det som är gemensamt är ett lagarbete, att man gör det tillsammans,  att man har kul och att man har ett tydligt budskap, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!