Skolutbytet blev ett livslångt kamratskap

Ett skolutbyte för 34 år sedan blev starten på en livslång vänskap mellan Johan Göthberg och Jean-Francois Slonina. I år fyller de båda 50 år och blir mer och mer lika för varje år som går.

Vänskap2-150515-fle-mo.jpg

Vänskap2-150515-fle-mo.jpg

Foto:

Flen2015-05-20 07:00

Det är nu 34 år sedan Jean Francois Slonina stegade in på Johan Göthbergs franskalektion på Duveholmsskolan i Katrineholm. Tillsammans med fyra andra elever från Saint Cyr Sur Loire var han i Sverige som en del i ett skolutbyte städerna emellan.

– Det var vår lärare i franska Roland Wahlgren som drev det men nu är det nerlagt sedan några år tyvärr. Ett utbyte gör att man inser att folk i andra länder är likadana, de har samma problem. För många kan det också vara första gången man får komma utomlands, säger Johan Göthberg.

Även om de först möttes som 16-åringar tog det några utbyten innan de började umgås oftare. Genom åren har deras respektive liv i Sverige och Frankrike följts år och likheterna är många.

– När vi var i trettioårsåldern pratade vi mer karriär, sen när vi båda fick barn blev det familjen. Nu när vi är äldre har vi mer erfarenheter och saker att prata om och vi börjar bli mer lika. När jag köpte en Alfa Romeo nyligen visade det sig att Jean köpt en likadan av samma modell, det var bara färgen som skiljde, säger Johan Göthberg.

Jean-Francois Slonina uppskattar det rika naturlivet i Sverige och att det finns så nära inpå stadslivet. Han tycker också att det franska samhället är mer hierarkiskt styrt än det svenska. Folk från olika samhällsklasser kan tala med varandra på ett sätt som inte fungerar i Frankrike.

– I tisdags träffade vi Håkan Mogren på en restaurang. Han var tidigare vd för Astra Zeneca och han pratade med alla, något sådant hade inte hänt i Frankrike, säger Jean-Francois Slonina.

Han har också skapat sig en egen uppfattning om den svenska symbolen älgen.

– Den ser ut som en hjort med en omöjlig näsa, säger han.

Johan Göthberg är en äkta frankofil, han uppskattar frankrikes kultur, mat och vad landet historiskt har betytt för omvärlden. Språket håller han levande med ett specialknep.

– Jag läser serietidningar, det blir mycket Asterix och Gaston.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!