Jenny Janström arbetar på det nyöppnade Östertorpsvägens gruppboende och begav sig tillsammans med några av de boende ner till ån för att mata änderna på påskafton. Väl på plats överraskades de av de färgglada mandarinänderna som var på besök.
– Jag hade ingen aning om vad det var för något, men de var väldigt vackra, säger Janström.
Via en lokal grupp på Facebook efterlyste hon artnamnet på fågeln och väckte därmed stort intresse.
Vidare nåddes fågelskådaren Mats Hildeman från Stockholm av informationen om att mandarinanden guppade runt i den sörmländska ån via en tipsapp för likasinnade. Han satte sig i bilen och for mot Flen.
Väl på plats gick han fram och tillbaka längs ån en lång stund utan att hitta den och var nära att ge upp och åka hem igen.
– Men sen såg jag en man med en kamera och då förstod jag att det måste vara den, säger han.
Han berättar att fågelskådare fram till för några år sedan inte kryssade av arten på sina listor över skådade arter. Anledningen är att de som kan ses i Sverige antas komma från en förvildad population, troligen från Storbritannien. Arten kommer ursprungligen från östra Asien, men tros inte kunna flyga så långt som hit.
– Jag har nästan retat folk, som inte fågelskådar, som har berättat om att de har sett den. Eftersom man inte har fått räkna den. Men nu får man det så då åkte jag hela vägen till Flen. Nu får jag äta upp min hatt, eller vad man gör, säger han och skrattar.