Nobeldagen betyder högtidlighet och fest, i såväl Blå hallen som Flen. Den 10 december togs boende på Slottsägens äldreboende på en kulinarisk resa ett helt sekel tillbaka i tiden och bjöds på en meny à la 1921.
– Man hör och ser på alla när dagen närmar sig. Man hör extra beröm och jag kände inte ens igen vissa som hade klätt upp sig i idag, säger Mona Blomberg, arrangör och kulturombud.
I stort sett alla högtider uppmärksammas på kommunens boenden och ibland anordnas också andra evenemang som pubkvällar med trubadur. Men just Nobeldagen har på senare år seglat upp som en favorit för många på Slottsängen.
Inte minst tack vare kökspersonalens ansträngning i att få ut en trerättersmiddag lika gångbar idag som året då Albert Einstein fick Nobelpriset.
Falsk sköldpaddssoppa på oxkind, lammstek med choronsås och inkokta päron med vaniljparfait stod på årets meny. Arbetet bakom kulisserna pågick däremot betydligt längre tillbaka än bara under den aktuella dagen. Och många var det som tog från sin egen tid för att hjälpa till med bidragsansökningar, planering och findukning in i det sista.
– Det är lite slitigt och mycket kvällsjobb, men det är värt det. Även om man lever på ett boende eller inte arbetar längre så behöver man ett avbrott från vardagen med något annat, säger Si Au, även hon arrangör och kulturombud.
Bland de som fick avnjuta finlunchen var 102-åriga Viola Fursjö – en av få som samlat på sig fler årsringar än själva menyn.
– Det är roligt att det är en 100 år gammal meny, säger Viola Fursjö.
Den blott 84 år unga Torbjörn Haglund var även han förväntansfull och begeistrad. Inte bara över centralkökets arbete och Nobellunchen som sådan, utan också över personalens flit och att de lyckas ta en bit av nobelbanketten till Slottsängen.
– Det är fantastiskt att personalen har ork att göra allt detta för oss, med så mycket extraarbete det innebär.
Även om Torbjörn Haglund faktiskt är en bra bit yngre än själva menyn har han inte svårt att bli nostalgisk när han inspekterar rätterna.
– Det väcker gamla barndomsminnen. Jag växte upp bortåt Nykvarn och min gamla mamma brukade servera lamm när jag var barn.