Slottsängen firar Nobeldagen med 100 år gammal meny

Köket sparade inte på krutet inför årets nobellunch. På slottsängens äldreboende serverades både en god dos nostalgi och en trerätters när en 100-årig meny dukades ut på långborden: "Det väcker gamla barndomsminnen", säger Torbjörn Haglund.

Nobellunch på Slottsängen. Menyn: Falsk sköldpaddssoppa på oxkind till förrätt. Lammstek med stekt kulpotatis, kokta grönsaker och choronsås till huvudrätt. Inkokta päron med vaniljparfait och hallonsås till efterrätt.

Nobellunch på Slottsängen. Menyn: Falsk sköldpaddssoppa på oxkind till förrätt. Lammstek med stekt kulpotatis, kokta grönsaker och choronsås till huvudrätt. Inkokta päron med vaniljparfait och hallonsås till efterrätt.

Foto: Daniel Ekström

Flen2021-12-17 14:45

Nobeldagen betyder högtidlighet och fest, i såväl Blå hallen som Flen. Den 10 december togs boende på Slottsägens äldreboende på en kulinarisk resa ett helt sekel tillbaka i tiden och bjöds på en meny à la 1921.

– Man hör och ser på alla när dagen närmar sig. Man hör extra beröm och jag kände inte ens igen vissa som hade klätt upp sig i idag, säger Mona Blomberg, arrangör och kulturombud.

undefined
Si Au och Mona Blomberg är båda kulturombud på Slottsängen.

I stort sett alla högtider uppmärksammas på kommunens boenden och ibland anordnas också andra evenemang som pubkvällar med trubadur. Men just Nobeldagen har på senare år seglat upp som en favorit för många på Slottsängen. 

Inte minst tack vare kökspersonalens ansträngning i att få ut en trerättersmiddag lika gångbar idag som året då Albert Einstein fick Nobelpriset.

undefined
Menyn: Falsk sköldpaddssoppa på oxkind till förrätt. Lammstek med stekt kulpotatis, kokta grönsaker och choronsås till huvudrätt. Inkokta päron med vaniljparfait och hallonsås till efterrätt.

Falsk sköldpaddssoppa på oxkind, lammstek med choronsås och inkokta päron med vaniljparfait stod på årets meny. Arbetet bakom kulisserna pågick däremot betydligt längre tillbaka än bara under den aktuella dagen. Och många var det som tog från sin egen tid för att hjälpa till med bidragsansökningar, planering och findukning in i det sista.

– Det är lite slitigt och mycket kvällsjobb, men det är värt det. Även om man lever på ett boende eller inte arbetar längre så behöver man ett avbrott från vardagen med något annat, säger Si Au, även hon arrangör och kulturombud.

undefined
Viola Fursjö såg fram emot menyn Nobellunchen.

 Bland de som fick avnjuta finlunchen var 102-åriga Viola Fursjö – en av få som samlat på sig fler årsringar än själva menyn.

– Det är roligt att det är en 100 år gammal meny, säger Viola Fursjö.

Den blott 84 år unga Torbjörn Haglund var även han förväntansfull och begeistrad. Inte bara över centralkökets arbete och Nobellunchen som sådan, utan också över personalens flit och att de lyckas ta en bit av nobelbanketten till Slottsängen.

undefined
Torbjörn Haglund tycket det är mycket trevligt med initativ som Nobellunchen.

– Det är fantastiskt att personalen har ork att göra allt detta för oss, med så mycket extraarbete det innebär.

Även om Torbjörn Haglund faktiskt är en bra bit yngre än själva menyn har han inte svårt att bli nostalgisk när han inspekterar rätterna. 

– Det väcker gamla barndomsminnen. Jag växte upp bortåt Nykvarn och min gamla mamma brukade servera lamm när jag var barn.

undefined
Nobellunchen har anordnats i snart tio år i sträck på Slottsängens äldreboende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!