Smällen för Flens kommun – krävs på över 650 000 kronor

Flens kommun har tagit för lång tid på sig när det gäller att besluta om en plats på ett serviceboende för en funktionsnedsatt person. Det menar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som ger kommunen en saftig bot.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kräver Flens kommun på över 650 000 kronor.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kräver Flens kommun på över 650 000 kronor.

Foto: David Gagnert/Stina Stjernkvist/TT

Flen2021-09-14 11:13

I över två år ska den funktionsnedsatta personen ha väntat på sin plats på någon av kommunens serviceboenden. Det var den 16 oktober 2019 som personen ansökte om insats i form av bostad för vuxna enligt 9 § 9 LSS, en vecka senare var ansökan beviljad. Trots det har personen ännu inte fått någon plats. 

Ivo konstaterar att det visserligen inte föreligger några akuta skäl men påpekar samtidigt att den sökande i viss mån påverkas negativt av nuvarande boendesituation. Vidare anser Ivo att kommunens goda kännedom om personen borde underlätta ett verkställande av beslutet. 

Allt sammantaget anser Ivo att det handlar om ett oskäligt dröjsmål och kommunen krävs därför på 39 600 kronor i månaden i straffavgift, från och med 23 april 2020 till den dag beslutet verkställs. Det innebär att det i dagens läge handlar om över 650 000 kronor.

undefined
Iris Pettersson, chef på socialförvaltningen i Flens kommun.

– Det är ett jättebekymmer att vi inte kan verkställa beslut. Här har vi utrett och sett att personen har rätt till insatser och sedan kan vi i andra änden inte verkställa, konstaterar Iris Pettersson, chef för socialförvaltningen.

En person som har beviljats LSS-insats kan i väntan på verkställande kompenseras med ökade andra insatser, som till exempel mer hemtjänst eller boendestöd. Personer kan även erbjudas extern placering i annan kommun, något som dock inte var möjligt i det aktuella fallet. Om Ivo anser att kommunen gjort allt de kunnat i väntan på verkställande så brukar det i regel innebära uteblivet vite. Iris Pettersson tycker att Flens kommun har kompenserat personen på alla tänkabara sätt i det här fallet.

– Vi har gjort många olika insatser som borde tillgodose, men vi lyckades inte fullt ut. Vi kanske kunde ha gjort mer eller annorlunda, det är lätt att vara efterklok. Vi tittar på alla olika möjligheter och vänder ut och in på oss, vi vill verkställa.

Även om hon inte håller med Ivo vänder sig inte Iris Pettersson mot beslutet. Hon ser det som en läropeng och kommunens brist på LSS-platser är ingen nyhet. I somras skrev tidningen exempelvis om oenigheter mellan fastighetsägaren och Flens kommunala fastighetsbolag, FKAB, som gör att det fortfarande inte skett någon inflyttning i LSS-boendet på Nybblegatan som renoverats efter branden 2019.

undefined
Det tidigare LSS-boendet på Nybblegatan står fortfarande tomt efter branden 2019. Oenigheter mellan fastighetsägare och kommunen har gjort att boende fortfarande inte kunnat flytta tillbaka.

– Det är klart att det är ett problem att vi inte kan komma in i de lokalerna. Det är ett antal lägenheter som vi skulle kunna utnyttja.

I somras var det sex personer som beviljats stöd och som stod i kö till plats på LSS-boenden. Iris Pettersson vet inte den exakta siffran i dag men menar att det sannolikt är relativt oförändrat.

– Det är ett problem med en växande målgrupp och att bygga i rätt takt. Vi vet inte om personen innan den har ansökt om insatser, men vi kan ana och göra prognoser. Vi samarbetar med skolan och försöker ligga steget före.

Det handlar enligt Iris Pettersson om ett långsiktigt arbete med att få till fler LSS-boenden i kommunen.

– Från det att man söker har vi tre månader på oss att verkställa, och på den tiden hinner man inte bygga. Men vi har bra samarbete med FKAB och diskuterar var vi kan bygga om och bygga nytt. Det finns en gemensam syn på att det behövs fler LSS-platser.

Är du orolig att det ska komma fler beslut om vite från Ivo med tanke på kön?

– Jag är alltid orolig när vi inte har verkställda beslut, oavsett Ivo eller inte. Men vi gör så gott vi kan.

Tre bedömningsgrunder

Du kan ansöka om LSS-stöd om du har något av följande:

1. Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

2. Betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter en hjärnskada i vuxen ålder som har orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom.

3. Andra stora varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande och som gör att du har stora svårigheter att på egen hand klara daglig livsföring.

Källa: Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!