Smidig digital förvandling av kommunens biografer

Flera olika krafter drar åt samma håll för att bevara biografen i Flen. Övergången till att börja visa filmer digitalt är ett tydligt bevis på detta.

Foto:

Flen2015-03-03 08:00

Det har nu gått strax över två år sedan Sagabion i Flen gick över till att visa filmer digitalt. En relativt smidig övergång berättar biografmaskinisten Alexander Weiszhaupt.

– Det har gått bra, det är ungefär samma människor som kommer hit nu som förut. Men kvalitén är så mycket bättre och man slipper mycket arbete under filmen och kan jobba med annat då.

Han har sprungit längs salongens slutande golv och knallröda stolar sedan barnsben.

– Min pappa drev den när jag var liten och jag insåg att enda sättet för att kunna fortsätta se filmer här var om jag tog över den, säger han.

The Hobbit blev den första 3D-visningen på bion, men inte utan vissa bekymmer.

– Till premiären var jag här tidigt och testade allt men hela bilden vara bara rosa, då var det lite jobbigt. I början var jag bara 95 procents säker på att det skulle funka, men nu går det utmärkt, säger Alexander Weiszhaupt.

Bion har föreställningar ungefär två gånger i veckan och störst publik på senare tid var när "100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann" drog tusen besökare på tio visningar.

En av fördelarna med att vara en digital biograf är att inga stora filmrullar behöver skickas land och rike runt då de kan slitas och ge sämre bildkvalité.

– Förut kunde man få en tre månader gammal risig kopia så nu är det bra för alla inblandade. Oss, filmbolagen och besökarna. Det är väl bara posten det är dåligt för, säger Alexander Weiszhaupt.

Nu kommer filmerna till bion via en server och i vissa fall skickas också filmen med hårddisk eller dvd.

– Det finns också sekretessfördelar med att ha filmerna via en server. Kommer en hårddisk bort är en kopia av filmen på vift och det vill ju inte filmbolagen, säger Jörgen Isaksson som är ordförande i Folkets Hus i Hälleforsnäs.

2012 stod bion inför ett vägskäl, digitalisera och modernisera eller bomma igen. Flens kommun gick då in med två miljoner kronor som täckte kostnaderna för hårdvaran samt serviceavtalet på densamma.

– Kommunen vill verkligen ha kvar den här biografen, säger Alexander Weiszhaupt.

Samtidigt som bion uppgraderades tog föreningen Folkets Hus Hälleforsnäs över driften av den. De visar nu film i Flen samt på den lite mindre biografen i Hälleforsnäs.

– I Hälleforsnäs är det lite smalare och mer nischade filmer och liveföreställningar. Här i Flen går det mer storfilmer men vi försöker att få till en bra blandning, säger Jörgen Isaksson.

Att välja vilka filmer att visa är en knivig historia men ofta fungerar det som fungerat på riksplanet också i Flen.

– När vi körde "Återträffen" kom det knappt några besökare alls men sen när den fick guldbaggepris några veckor senare ville alla se den. Så då visade vi den igen, säger Alexander Weiszhaupt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!