Snart öppnar nya familjecentralen i Flen

Genom att samla flera verksamheter under samma tak hoppas man stärka det sociala nätverket i Flen. Om mindre än en månad slår nya familjecentralen upp portarna.

Catarina Björndahl, vårdenheteschef på kvinnokliniken i Katrineholm, Kerstin Johansson, rektor i Flen och Maria-Therés Erlandsson, enhetschef för Barn- och femiljeenheten på Socialtjänsten utanför den nya familjecentralen.

Catarina Björndahl, vårdenheteschef på kvinnokliniken i Katrineholm, Kerstin Johansson, rektor i Flen och Maria-Therés Erlandsson, enhetschef för Barn- och femiljeenheten på Socialtjänsten utanför den nya familjecentralen.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Flen2019-08-21 05:38

Mödravård, barnavård, öppen förskola och familjestödjare från socialtjänsten flyttar just nu in tillsammans på Storgatan 19 i centrala Flen. Tanken med att samla de olika verksamheterna är bland annat att öka tillgängligheten för allmänheten och att förbättra samarbetet mellan de olika aktörerna. Dessutom kommer Kompassen, kommunens mottagningsenhet för barn och unga, att husera på husets bottenplan.

Om man har ett besök på barnmorskemottagningen eller barnavårdscentralen ska man exempelvis kunna stanna till på öppna förskolan när man har vägarna förbi, och om man behöver hjälp och råd kan man lätt komma i kontakt med socialtjänstens personal på plats. Familjestödjaren i fråga är inte en myndighetsutövare, utan jobbar förebyggande snarare än ingripande.

– Man blir inte ett ärende på socialtjänsten för att vi har kontakt, förklarar Maria-Therés Erlandsson, enhetschef för barn- och familjeenheten på socialtjänsten.

Förhoppningen är att tröskeln till att be om och få hjälp ska bli lägre och att man snabbare ska kunna få hjälp med sina problem.

Den öppna förskolan blir en nyhet på orten. Där kommer föräldrar och barn upp till förskoleklassålder kunna delta i pedagogisk verksamhet, mötas, leka och fika tillsammans.

– Alla ska känna sig välkomna hit. Det blir en naturlig mötesplats, säger Kerstin Johansson, rektor i kommunen.

En legitimerad förskolelärare har anställts på heltid och efter beviljat ekonomiskt stöd från länsstyrelsen håller Johansson just nu på och rekryterar en så kallad kulturtolk. Personen i fråga kommer att finnas på plats hela höstterminen och kommande vårterminen, till att börja med.

– Kompetensen behöver vara flerspråkig, exempelvis i somaliska, arabiska och engelska. Kulturtolken behöver ha en god insikt i det svenska samhället och ha varit i Sverige länge, så man kan vara som en kanal till den svenska förskolläraren. Personen kommer ha en väldigt viktig roll för de nyanlända familjerna när det gäller att kommunicera, säger Kerstin Johansson.

Region Sörmlands barnmorskemottagning och barnavårdscentral i Flen flyttas från vårdcentralen till den nya familjecentralen, precis som den privata barnavårdscentralen BVC Centrum. Två barnmorskor och en undersköterska kommer att arbeta på barnmorskemottagningen och omkring fyra sjuksköterskor på de två barnavårdscentralerna.

– Det här har varit en lång process, man har hållit på i omkring fyra år och arbetat fram det här, säger Catarina Björndahl, vårdenhetschef på kvinnokliniken i Katrineholm.

På eftermiddagen den 16 september öppnas dörren för allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om