Socialtjänstens brist – underbemanning

Cecilia Grefve, regeringens nationella samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården, reser land och rike runt för att utforska socialtjänsten.

Flen2015-12-09 18:10

I går var hon med följe i Flen och målet med besöket var bland annat att möta representanter för socialtjänsten både från tjänstemannasidan och politikerhåll för att diskutera verksamheten och vilka förutsättningar som finns för att kunna göra ett fullgott arbete.

– Vi har utmaningar helt klart men viljeintentionen tror jag inte att vi saknar och vi är på rätt väg. Generellt sett finns det ett otroligt stort engagemang och vilja till förändring och förbättring i kommunerna, säger Cecilia Grefve.

Före eftermiddagens möte på stadshuset träffade Cecilia Greve huvudpersonerna själva – barnen och deras vårdnadshavare.

– Vi måste bli bättre på att lyssna på de unga och göra dem medskapande i det vi utvecklar. Fackföreningar är också viktiga och vi träffar dem lokalt på varje besök, säger Ceilia Grefve.

Flen är en av minst 52 kommuner i Sverige som får påhälsning av Cecilia Grefve två gånger eller mer. Hon fick uppdraget i november förra året och kommunturnén startade före sommaren. Under hösten har besöken eskalerat och arbetet pågår fram till april 2017.

Efter det lämnar Cecila Grefve sin slutrapport om hur socialtjänsten når bästa resultat på såväl kommunal, regional som nationell nivå.

– Kommunerna är uppdelade på fem olika grupper baserat på sin storlek. Vi har tre besök i veckan och Flen är nummer 33 och den enda i Sörmland, säger Eric Hetting, ämnessakkunnig på Socialdepartementet som assisterar Cecila Grefve längs resan.

Den största utmaningen för att få en väl fungerande socialtjänst i Flen är bristen på personal.

– Det är stor personalomsättning och svårt att hitta tillsvidarepersonal i Flen som jag förstått det och man har fått lösa det med bemanningssocionomer. Men det är en situation som inte är unik för Flen, säger Cecilia Grefve.

Just personalflykten från socialttjänstyrkena och att utvecklingen inte har blivit bättre är grunden till att hon fått uppdraget.

– Jag läste en rapport som var tio år gammal och den skulle kunna ha varit skriven i dag, säger Cecilia Grefve.

– Våra socialsekreterare gör det jättebra utifrån de förutsättningarna vi har och förutom bemanningen är jobbet med ensamkommande flyktingbarn en stor utmaning. Detta är hela kommunens ansvar, säger Jenny Eriksson, avdelningschef för myndighetsutövning på Flens kommun.

Flen har tagit fram en handlingsplan för hur socialtjänsten ska förbättras och vid nästa besök om ett år ska handlingsplanen, eller planen för handling som Cecilia Grefve och Eric Hetting väljer att kalla det, utvärderas.

– Vår verksamhetsplan är väldigt mycket nere och grottar i detaljer, detta blir mer ett övergripande arbete framåt, säger Jenny Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om