Sommarens och växtlighetens högtid firas brett i Flen

Midsommarafton står för dörren och i vanlig ordning sluter föreningarna upp och erbjuder en lång rad av möjligheter att fira midsommar på flera platser i kommunen.

Flen2016-06-23 08:05

Varje år divideras det om vädret ska hålla i sig eller inte men oavsett nederbörd, polarkyla eller tornadovarning – svensken firar midsommar fullt ut.

Ursprungligen firade midsommar sommarens växtlighet och att bondesamhällets arbetsår nått en vändpunkt.

Äran för midsommar går till Johannes Döparen, hans dag är den 24 juni och i början firades midsommar alltid då med midsommarafton den 23:e. I det moderna samhället blev högtiden rörlig, från 1953 är midsommaraftonen alltid en fredag mellan den 20 och 26 juni.

Högtidens tydligaste symbol midsommarstången, eller majstången, har tyskt påbrå från sen medeltid. Ordet maj innebär att smycka med löv och har inget med maj månad att göra.

För den som väljer att fira med sina medmänniskor finns det många val i kommunen.

I Sparreholm sker firandet på Sparreholms hembygdsgård invid Båven. Spelorrarna intar scenen klockan 14 med dans kring stången en timme därefter. Traditionen av att krossa porslin med golfbollar fortsätter och det går även att kasta pil, boll och fiska damm för de små.

I Mellösa flyttas firandet i år från bysmedjan till hembygdsgården. Samling sker halv ett och besökare uppmanas att ta med egna blommor till stången och fika till magen.

Årdala Hembygdsförening håller också med traditionellt firande och samma uppmaning om medtag gäller här. Start klockan 11.

I Hälleforsnäs fixar ortens idrottsförening festiviteter med sång och dans på Edströmsvallen mellan 14 och 16.

Redan klockan nio tar Malmköpingsortens hembygdsförening emot blommor inför "majandet" av ringarna till vad de själva kallar en omoderniserad midsommarstång. Klockan 14 spelar Malmabygdens spelmän då stången reses.

Sveaparken är skådeplats för Flens centrala midsommarfirande som drar igång klockan 11 med programpunkter från 13. Det bjuds allsång med Flens spelmansgille och uppträdande från Flens folkdanslag, allt under ledning av konferencier Yvonne Udenius.

Tidningen frågade tre kommunbor hur de ska fira sin midsommar.

Rolf Gustavsson, 73-årig pensionär från Sparreholm.

– Jag ska fira vid Sparreholms hembygdsgård, jag är ansvarig för porslinskrossningen och det är kö från minut ett till den sista.

Marjo Lindgren, kock från Hälleforsnäs som hunnit bli 45 år.

– Det blir lugnt hemmafirande, vi är mitt i en flytt. Lunch med sill, potatis och gräddfil sen något grillat på kvällen.

Och sist men inte minst 17-årige Olle Ekström, sommarledig student från Flen.

– Det är oplanerat än så länge men vi brukar festa. Vissa år blir det camping i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om