Spansk afton med mat och dans

Paella, citronpaj från Peru och empanadas, piroger med äpple och kanel eller köttfärs. Smakerna och dofterna var många när det i går var spansk afton på Bildningscentrum Prins Wilhelm.

FLEN2009-11-27 21:30

I går kunde allmänheten njuta av en spansk afton på BCPW. Det hölls föreläsningar om spansktalande länder, spelades musik och dansades. Dessutom bjöds på ett stort antal rätter från bland annat Spanien, Peru och Colombia. Maten lagades av elever som studerar spanska. Ungdomarna fick hjälp av föräldrar som kommer från spansktalande länder och har elever på skolan. Hemkunskapssalen på bildningscentrum fylldes av dofter när maten lagades. Vid en bänk stod Dora Gutierraz och instruerade i konsten att göra arepas. Hon gjorde arepas av majsmjöl, ost, varmt vatten, socker salt och smör.

– I Colombia säger man att när en kvinna inte kan göra arepas så är hon inte färdig att gifta sig. Männen lagar inte så mycket mat i Colombia men mannen mal mjölet till arepas, berättade Dora Gutierraz.

Vid en spis stod Eufronio Acosta och lagade paella.

– Man kan göra paella bara på fisk eller på fisk och kött blandat, förklarade han.

Christopher Holm har läst spanska tre år på högstadiet och läser nu språket under sitt första år på gymnasiet också.

– Jag tycker att språket är kul. Det kan vara svårt i bland men många ord liknar engelskan så vissa ord kan man gissa sig till vad de betyder, sa han.

Den spanska maten var dock en ny bekantskap för honom.

– Jag har faktiskt inte smakat spansk mat tidigare Men det är roligt att laga något annat än svensk mat, sa Christopher Holm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!