Mukunda Das växte upp i ett kristet hem, konfirmerade sig och var som ung aktiv i svenska kyrkan. Men efter resor världen över fann han hinduismen och blev influerad av hinduer han mötte på sina äventyr.
– 1980 började jag läsa till munk och var det i tjugo år. Under den tiden var jag i Indien tio gånger, säger han.
Nu bor han på Almviks gård utanför Järna som är ett byprojekt med ekologisk odling, självhushållning och hållbar utveckling.
Han har föreläst på olika skolor runt om i landet i 25 år och besöket på Stenhammarskolan är återkommande varje år.
– Det är nyttigt att eleverna får kunskap om olikheter och att det finns olika sätt att tänka. Det är ett viktigt perspektiv av demokratin, säger Kristina Andersson som är SO-lärare och initiativtagare till föreläsningen.
Hinduismen är en religion som grundar sig på att själen aldrig dör och att allt är ett evigt kretslopp. Hinduer tror på karma och att allt vi gör har betydelse och får en motreaktion.
Hinduismen är äldst av världsreligionerna och dess trosföljare anser att det bara finns en gud men att alla kallar den olika saker.
Enligt dem är Jesus, Mohammed och Buddha olika skepnader, så kallade avatarer, av gud när han har stigit ner till folket.
– Det är som med solen, det finns bara en men runt om i världen kallar alla den för olika saker, säger Mukunda Das.
Globalt sett finns det en miljard hinduer och religionen uppstod först i Indien. Sju av tio hinduer utövar den del av religionen som kallas vishnuismen, så även hare krishna-rörelsen som Mukunda Das är en del av.
– I hare krishna följer man avataren Krishna och det är hängivenhetens väg. Man utför bhakti yoga som har sitt ursprung i den hinduiska skriften Bhagavad gita, säger han.
Mukunda Das berättar att klarheten och djupet han kände att hinduismen gav kring de grundläggande frågorna var en del i att han blev munk.
– Men även vidsyntheten, yogan och hinduer som inspirerade mig, säger han.
Med sin medverkan i elevernas religionsutbildning försöker han att ge ett inifrånperspektiv.
– Det är vad skolorna vill ha och det blir annorlunda för eleverna när de får möta en person och det gör utbildningen levande. Det är normalt sett mycket frågor, säger Mukunda Das.
Gårdagens föreläsning var inget undantag, eleverna frågade om allt från vad meningen med livet är, hur nya människor kan komma till om själen är evig till hur ofta han gör yoga och varför hinduer är vegetarianer.
– Det är grundläggande existentiella frågor som berörs. Vem är jag, vad händer när jag dör och så vidare. Meningen med livet är genomskåda den materiella världen och utveckla bhakti, den kärleken man aldrig tröttnar på. Kraften i det gör att du kan återvända till ditt eviga hem, säger Mukunda Das.