Magnus Leivik (M), oppositionsråd i Region Sörmland, motsätter sig så väl beslutet att flytta mottagningen från Flens kommun som påståendet att det inte är en fråga för politiker att fatta.
– Lika väl som han (Johan Hellström, reds anm) är expert på psykiatri är jag expert på kommunallagen, säger Leivik.
I en intervju i tidningen förra veckan sade verksamhetschefen Johan Hellström att en konsekvensanalys av flytten är gjord och att sammanslagningen är ett verksamhetsbeslut som främst är hans att fatta. Men Leivik håller inte med och framhåller dessutom att oppositionen inte har fått ta del av den gjorda analysen.
– Om det handlar om att till exempel gå från åtta personer till fem, det kan ju vara en jättestor förändring men det är ett tjänstemannabeslut. Men att gå från sju eller åtta till noll är ett principiellt beslut så det är inte en tjänstemannafråga, säger han.
Magnus Leivik tror att en flytt skulle innebära sämre tillgänglighet samt mindre och sämre vård för patienterna.
– Vi köper inte något av argumenten som har förts fram, säger han.
Även Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) och Eva Callhammar (L) är starkt kritiska till en flytt av mottagningen.
– Att ta bort det här från Flen är totalt vansinne, säger Eva Callhammar.
– Det är fel ställe, fel tidpunkt och det drabbar patienterna främst, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi.
Att sammanslagningen inte handlar om besparingar utan om en kvalitetsförbättring avfärdas av Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) som dessutom tror att flytten skulle innebära en ekonomisk belastning för kommunen.
– Folk kan bli mer allvarligt sjuka för att de inte kan söka vård på nära håll. Man lämnar över det på kommunen och polisen – andra myndigheter får ta tag i det här problemet istället för att sjukvården gör det på nära håll, säger Callhammar
Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) säger att det politiska beslutet egentligen fattades redan 2011. Det var också då man gjorde en konsekvensanalys som nu har uppdaterats något.
– Vi gav ett uppdrag att se om vi kunde förstärka personaltätheten och rekrytera de personalgrupper som saknades genom att samverka med Flens kommun och det har inte blivit så ser vi nu sju år senare. Det har inte gett effekt och då måste vi, ur ett patientssäkerhets- och kvalitetsperspektiv se till att Flenspatienterna får samma kvalitativa bra behandling som andra, säger Johansson.