Envisa dovhjortar gäckar lantbruket: "Enorma problem"

Dovhjorten är inte snabb med att flytta på sig. En flock flytar sig enbart 100 meter per år, enligt Björn Granquist, kommunjägare. Något som gör att vissa områden blir extremt utsatta.

Björn Granquist är kommunjägare i Flen och Katrineholm, och bistår även privatpersoner i kommunerna som behöver hjälp.

Björn Granquist är kommunjägare i Flen och Katrineholm, och bistår även privatpersoner i kommunerna som behöver hjälp.

Foto: Carina Ekdahl

Flen2021-05-13 18:03

Överlag i länet har man aldrig jagat så mycket dovhjort som nu. Från 2019 till 2020 fälldes omkring 9 000 dovhjortar i länet. Antalet dovhjortar har de senaste tio åren fyrdubblats, enligt statistik från Jägarförbundet. I Flen ser det däremot annorlunda ut, stammen är mer utspridd och stationär, vilket skapar problem. I Flen fälldes det 16.1 dovhjortar per 1000 hektar, högst i sörmland är Runtuna och Lid, som ligger på 69.1 fällda dovhjortar per 1000 hektar. 

– Spridningshastigheten, alltså området som en flock flyttar på sig per år är för dovhjortar 100 meter. Alltså är de väldigt stationära. I Malmköping finns det inte så gott om dovhjortar, medans i Årdala finns det för mycket. Det skapar enorma problem för lantbruket, säger kommunjägare Björn Granquist. 

Synpunkter har väckts mot att markägare väljer att låta sina dovhjortsstammar växa sig stora i syfte att bedriva kommersiell jakt. Detta ser inte Granquist som något problem, den som äger marken får göra som den vill.

– Som markägare kan man bestämma vilken nivå som man ska ha stammen på. I de fall man vill sälja jakttillfällen är det då självklart en fördel att det finns fler djur. Vill man ha många dovhjortar så får man ha det, säger Granquist. 

Samtidigt motsätter sig Granquist att det skulle jagas för lite i Sörmland eller Flen.

– De som påstår det har fel, det finns knappt en enda kvadratmeter där det inte jagas på, säger Granquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!