När tidningen når Igor Papec är han precis hemkommen från Rumänien där han glassat, förlåt jobbat, den senaste veckan. Nu blir det några dagar hemma i Sverige och Flen igen innan han drar vidare till Bulgarien på måndag.
– När jag landade i Rumänien var det 33 grader. Jag fick köpa nya kläder det första jag gjorde, berättar han.
Papec var chef för GB-fabriken i Flen i hela sex år innan han förra året lämnade för att bli hela östra Europas glasschef för GB-sektionen på Unilever.
Varför blev det inget glasskafé i Flen?
– Det beror på flera faktorer. När vi startade projektet var det ett stort intresse överallt. Vår tanke har alltid varit att en extern entreprenör skulle driva det eftersom Unilever inte opererar mot kund och konsument. Vi hade flera spekulanter som var intresserade av att driva kaféet då, men sen kom corona, säger han.
När pandemin var över startades en ny process, men med en kombination av osäkerhet kring världsläget och rådande lågkonjunktur var det ingen som ville ta sig an att driva glasskaféet.
– Det känns extremt tråkigt att det blev såhär, men vi fick inget napp tyvärr. Den här grejen skulle ju lyfta upp hela Flen.
Hyreskontraktet som glassjätten har med kommunen kommer inte att förlängas och Flens kommun har erbjudit GB att köpa sig ur avtalet.
– Exakt hur det blir är inte klart än. Men jag vill passa på att säga att jag är väldigt nöjd med dialogen med kommunen. Det är exakt så ett samarbete ska fungera, säger Papec.
Det är företaget Unilever som äger varumärket GB. Där planeras nu en stor omstrukturering globalt, där man vill knoppa av sin glassdivision där även varumärket Ben & Jerry´s ingår.
– Glassen kommer att separeras från övriga delar i företaget. Det kommer bli ett eget bolag. Men det här är inget som kommer göras över en dag, vi hoppas kunna vara klara om ungefär ett år, säger han.
Kommer det här att få några konsekvenser för fabriken i Flen?
– Nej, inte vad jag kan se just nu. Fabriken ligger och kommer fortsatt att ligga i Flen.
Tvärtom tror Papec att omstruktureringen är helt nödvändig
– Jag tror det är en bra grej att göra. Glass är en säsongsbetonad "business" och gör sin vinst under de tre sommarmånaderna. Det är bara Sverige som sticker ut där vi äter glass hela året. Därför kan man inte riktigt räkna på samma sätt med glassen som gör med övriga delar i Unilever.
Papec menar också att han tror att man måste tänka om lite vad gäller fabrikernas lokalisering i Europa.
– Att ha en fabrik i Italien som tillverkar glass för England, det är inte hållbart. Då är det bättre med fabriker som ligger bättre till geografiskt. Som Flen, som kan förse hela Norden och delar av Europa med glass. Jag tror till och med att det här kan leda till fler investeringar, säger han.
I och med omstruktureringarna hos Unilever kommer stora delar av ledningen på glassfabriken i Flen att bytas ut.
– Det är 75 procent av ledningen som kommer bli helt ny. En ny kille som jobbat i Ungern blir ny vd, han och hans familj kommer att flytta till Flen. Det blir en ny teknisk chef från Sri Lanka, en chef från Brasilien och en svensk tjej som ny finanschef. Jag hör av mig i mitten på maj när alla är på plats så kan du komma och träffa dom, säger glasschefen Igor Papec.
Den inbjudan tar tidningens reporter som ett löfte.