Storsatsning på digital utbildning

Den digitala utvecklingen genomsyrar hela samhället och nu har den kommit till Stenhammarskolan som storsatsar på det digitala klassrummet.

ITskola-150518-fle-mo.jpg

ITskola-150518-fle-mo.jpg

Foto:

Flen2015-05-19 07:00

400 datorer ska köpas in och användas tillsammans med molntjänster, olika appar och programvaror med start till höstterminen.

– Totalt sett kostar det en miljon inklusive utbildningar. Kostnaden är inom ramen för investeringsplanen som nämnden beslutade om i november. Pengarna räckte till mer än vad vi trodde från början och det är väldigt tillfredställande att kunna göra denna satsning, säger Roger Tiefensee, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Han presenterade satsningen tillsammans med Reino Dahl, rektor på Stenhammarskolan och Helena Lindqvist som är deltidslärare och utvecklingsledare för ITK, samlingsbegreppet för information, kommunikation och teknik i undervisningen.

– Vi får en bra pedagogisk plattform som alltid kommer att vara uppdaterad. Alla kommer att nå undervisningsmaterialet via nätet och vi bygger ut den trådlösa miljön i skolan, säger Reino Dahl.

Han pekar också på att skolan redan arbetar med ITK men att satsningen gör det till en naturligare del av vardagen.

– Nu blir det mer på individnivå och tillgängligheten ökar men jag tror inte det blir så komplicerat för eleverna, de flesta är vana vid att jobba med datorn, säger Reino Dahl.

– Google har en gratis pedagogisk plattform som vi ansluter oss till. Det kommer bli lättare för lärarna att inte bara se till slutresultatet utan ge en formativ bedömning av hela arbetsprocessen, säger Helena Lindqvist.

Klassrummet blir mer digitalt även om undervisningen sker i den fysiska skolan även framöver. En konsult kommer att utbilda lärarna i hur de bäst använder tekniken och de arbetar sedan vidare i egna genomförandegrupper.

Användandet av molntjänster i utbildningen har diskuterats flitigt ur ett säkerhetsperspektiv.

– Det har varit problem med datainspektionen med tanke på personuppgiftslagen, men vi kommer inte att använda några elevkänsliga uppgifter. Simrishamns kommun gjorde ett avtal med Google kring detta som har berett vägen och vi följer det, säger Helena Lindqvist.

Datainspektionen godkände avtalet mellan barn- och utbildningsnämnden i Simrishamn och Google gällande användandet av molntjänsten Google Apps i mars i år. Inspektionen trycker på vikten av att nämnden klargör att den är personuppgiftsansvarig och att den upplyser den registrerades rätt att ansöka om ett registerutdrag.

Huruvida datorerna lånas ut till varje elev eller om de kommer att äga sin dator själva är oklart.

– Vi diskuterar en lösning som lånekontrakt men det får vi återkomma till, säger Reino Dahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!