Stressade ägare kan få lika stressade hundar

Människans bästa vän ger mycket glädje åt sina ägare men hur ser den omvända relationen ut. Forskare har undersökt hur hundar reagerar på hur husse eller matte mår.

Flen2016-04-09 06:00

Ett forskarlag vid Linköpings universitet har genomfört en studie genom att mäta mängden stresshormon hos ett sextiotal schäfrar.

Forskarna leda av beteendebiologen Lina Roth klippte en bit av hundarnas päls vid tre olika tillfällen under ett år och analyserade de avklippta tofsarna för hormonet kortisol.

Tillsammans med information om hundarnas liv och aktiviteter utkristalliserade sig en tydlig bild.

Hundarna i testet var tävlingshundar, arbetande hundar likt polishundar och vanliga sällskapshundar och slutresultat avslöjade markanta skillnader mellan olika typer av schäfrar.

Tävlingshundarna noterade den högsta halten av kortisol, specifikt efter hårprovet som gjordes i januari och redovisar vad hunden sysslade med hösten året dessförinnan.

Forskarna tror att det kan bero på att tävlingsperioden då ligger vilande och att hunden blir rastlös som i sin tur leder till stress.

Hundar som var aggressiva mot främmande människor hade också höga kortisolnivåer. På den andra sidan av skalan fanns hundarna som är snälla i sitt uppträdande och som får mycket lek och belöning av matte eller husse.

Forskarna kommer nu fortsätta undersöka sambandet mellan människa och hund genom att mäta kortisolet hos båda parter men konstaterar redan nu att hur hundägaren mår och behandlar sin hund ger tydliga effekter i hundens välmående.

Angelica Ceder är matte till inte mindre än tre hundar, shetland shepdogsen Alice och Cindy, åtta respektive fem år gamla och beauceronen Junia som har hunnit fylla två.

Hon beskriver inte sig själv som en stressad person men känner ändå igen sig i forskningsresultatet.

– Om jag till exempel försover mig och är stressad springer de runt vid mina fötter, då blir jag ännu mer stressad men det är deras sätt att lugna, säger hon.

Det är annars Junia vars stressnivå som är mest påtaglig.

– Under tävlingsperioden i rallylydnad och lydnad märker jag av det. Då blir hon lite stressad och rastlös när det inte är jobb och om hon inte har fått vara ute. Hon blir lite jobbigare men det kan ju också vara individuellt, säger Angelica Ceder.

Men det finns enkla botemedel mot rastlösheten.

– Jag ger henne en uppgift eller avleder henne. Jag kan sitta bakom henne och klappa henne på bröstet, det är lugnande för henne och jag upplever att det har effekt. Mina hundar är mer aktiva på vintern, de gillar den friska luften och tycker det är kul att springa i snön, säger Angelica Ceder.

Det gamla ordspråket att man inte ska döma hunden efter håret kanske får stryka lite på foten – eller tassen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om