Förra veckan hade kaféet Sandras hembakta i centrala Flen öppet för sista gången. Det är bara ett av alla kaféer i Flen som har stängt under de senaste åren.
‒De som har varit här har varit nöjda. Men det är fortfarande ett för litet kundunderlag, säger Sandra Jakobsson, ägare till Sandras hembakta.
Drömmen om att äga ett kafé finns fortfarande kvar. Sandra Jakobsson planerar att fortsätta jobba inom kafébranschen som anställd och att sedan starta eget igen i framtiden.
‒Man måste jobba för att få in en fikakultur här i Flen, men de som kommer till kaféerna är väldigt trogna. Man måste våga testa nytt och stötta nya ställen redan från början. Nu under de senaste veckorna är det många som tycker det är tråkigt och har sagt till mig att jag inte får stänga, säger hon.
Vad har varit det bästa med att äga ett kafé?
‒Det bästa har varit att möta människor på ett så positivt sätt, de flesta är glada och vill ha en god fika. Sedan är det också många som har kommit tillbaka flera gånger och man har fått en relation till de som kommer till kaféet, säger Sandra Jakobsson.
I samma lokal som Sandras hembakta, på låg tidigare Konditori Violen. Konditoriet öppnade på 60-talet och flyttade från centralplan till Violentorget där det låg fram tills dess att det stängde år 2011, 2012 startade Catherina Peppas och Amelie Gryner en glassbar i lokalen. Efter ett par år tog Hilda Andersson över och startade Chatharinas coffee bar.
Sandra Jakobsson tog över kafélokalen i fjol och Sandras hembakta öppnade den femte september förra året. Kaféet har satsat på hembakat och ekologiska råvaror.
Mikael Larsson är näringslivschef i Flens kommun. Han ser gärna att fler invånare stannar i Flen när de ska göra sina ärenden, enligt honom skulle det förmodligen leda till att fler besökte caféerna i centrum.
‒De senaste åren har det varit ett litet uppsving, men man klarar sig inte riktigt på den köpkraft som finns i Flen, det är så nära till annat och det är något vi brottas med jämt. Många åker till Katrineholm, Eskilstuna eller Nyköping när de ska handla, och att gå på kafé hör ofta ihop med att man handlar något, säger han och fortsätter:
‒Det är jätteviktigt för hela kommunen och för Flen som ort att det finns ett levande centrum, men det är svårt. Ingen skulle vara gladare än jag om det öppnade fler småbutiker här. Det som går bra här är restauranger och matbutiker.
Hur stort är intresset för att starta eget i Flen?
‒Det finns ett hyfsat stort intresse. Ofta är det små entreprenörer som startar eget, men inte i butiksvärlden. Att starta något är inte det svåra, det är att få det att överleva som är det svåraste. Sandras hembakta kommer att vara saknat.
Kaféet Orlog i centrala Flen har funnits länge och har ägts i generationer. Kaféägaren Lillemor Ericsson säger att jobbet är tufft och innebär långa arbetsdagar.
Hur har ni lyckats med att finnas kvar så länge?
‒Det är svårt i Flen, men vi har många trogna kunder som kommer tillbaka. Det är lugn och ro här och både äldre och yngre kan samsas och trivas. Det tar många år att etablera ett kafé, säger Lillemor Ericsson.
‒Det är litet, jag gillar att det inte är så jättestort. Det är en fin inredning här som ändras med årstiderna och de gör en god kaffe latte, säger Linda som är en återkommande kund på Orlog.