Svininfluensan kan få fler att äta lokalt

Kerstin Jürss har tagit fram de första riktlinjerna för småskaligt mathantverk i Sverige, vilket bland annat ska underlätta för gårdsmejerier att sälja säker mat.
– Varje gång det sprids en farsot som svininfluensan är det fler som tänker på vad vi äter och hur det har producerats, säger Kerstin Jürss.

Flen2009-05-05 06:30

För tre år sedan fick Kerstin Jürss i uppdrag av Eldrimmer, ett nationellt resurscentrum för mathantverk, att ta fram riktlinjer för hantverksmässig tillverkning av ost och andra mjölkprodukter. Tidigare har det enbart funnits riktlinjer för industriellt tillverkad mat som har varit svåra att följa, för att inte säga omöjliga, för ett gårdsmejeri på en eller ett par personer.

Lättare lösa konflikter

– De här riktlinjerna är direkt anpassade för hantverksmässig mattillverkning, de ser likadana ut i hela Sverige och om mathantverkare och inspektörer blir oense ska det bli lättare att lösa konflikten, säger Kerstin Jürss.

Hon fick uppdraget dels på grund av att Jürss mejeri länge har utbildat småskaliga matproducenter och dels för hennes franskakunskaper. Som utgångspunkt låg nämligen Frankrikes riktlinjer.

Läs hela artikeln i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om