Flera höga ekar ramar in den stora byggnaden vars övre våning nu gapar tom efter den våldsamma branden. Den krämvita fasaden är färgad av sot och utanför hänger polisens avspärrningsband.
– Det var ett häftigt brandförlopp och det gick fort innan hela övervåningen var mer eller mindre övertänd, konstaterar insatsledaren Johan Gagnert.
Efter tre timmars sömn är han åter på plats för att undersöka byggnaden där Eskilstuna stadsmission bedriver HVB-hemmet Gårdsjön. Ingenting pyr och temperaturen har sjunkit.
Annat var det på söndagskvällen. När han och kollegorna anlände var den initiala uppfattningen att byggnaden måste få brinna ner och fokus var att hindra elden från att sprida sig till de höga träden på tomten och vidare till grannfastigheten.
När den första styrkan anlände befann sig fortfarande en person i byggnaden.
– Vi fick gå in och förklara för honom att det var lämpligt att gå ut, berättar Gagnert.
Men byggnaden gick att rädda och insatsledaren berömmer personalens snabba förmåga att ställa om.
– Vi tog andra taktiska beslut och det gav effekt nästan direkt, säger Gagnert och förklarar:
– De stod och lobbade in vatten utifrån men jag insåg att det inte skulle få någon effekt. Vi behövde komma upp på stegar för att släcka rakt in.
Taktiken visade sig effektiv och omkring en timme senare var den kritiska branden under kontroll – även om eftersläckningsarbete pågick in på småtimmarna.
Ändå beskriver han övervåningen som mer eller mindre utbränd.
Händelsen klassas som mordbrand och två ungdomar i övre tonåren anhölls under natten, misstänkta för brott.
Åsa Willsund, polisens presstalesperson, beskriver ärendet som känsligt.
– Det är ett behandlingshem och två unga som är gripna, men jag kommer inte säga något om deras koppling – om de är boende där eller inte. Det är alltid känsligt när unga är inblandade så jag kan inte säga mer än det så här tidigt, säger hon.
Ärendet hanteras av polisens enhet för grova brott. Sune Asp, operativ chef på enheten, berättar att måndagens schema bland annat innehåller förhör med de misstänkta samt med personal.
– Det är full fart på utredningen, säger Asp.
Dessutom gjordes den tekniska utredningen under måndagen, eftersom det var för varmt på platsen under natten. Med den i ryggen är man än mer övertygad om att branden inte var någon olyckshändelse:
– Branden är med största sannolikhet anlagd, säger han och fortsätter:
– Ett tecken på det är att det har varit flera olycka brandhärdar, den verkar ha startat på flera olika ställen. Om det blir ett elfel så händer det med största sannolikhet inte på två håll samtidigt.
Socialchefen vid Eskilstuna stadsmission, Helena Kalaitzis Barrögård var på plats under natten.
– Det är fruktansvärt naturligtvis, med unga människor som är berörda, chockade och skärrade efter händelsen. Det handlar om både de boende och personalen.
De boende är tillfälligt flyttade till en annan fastighet i Flen. Vad som händer med verksamheten framöver är för tidigt att säga.
– Det vi behöver göra i det akuta skedet är att ta hand om de ungdomar och personal som är berörda, säger Kalaitzis Barrögård.
Branden skedde under den annars så torra sommarens regnigaste dag. Frågan är hur det hade gått om den inträffade någon vecka tidigare?
– Då hade det kunnat se annorlunda ut, konstaterar Johan Gagnert.